НОВИНИ

Емил Кошлуков за поредицата “Отворени досиета”: Битката за миналото е битка за бъдещето

bnt avatar logo
от БНТ
19:18, 28.10.2022
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Паметта и историята не са едно и също нещо. Всяка нация в своята културна памет има спомени, които ѝ дават идентичност и бъдеще - без това минало не можем да продължим, защото не знаем кои сме. Затова е важно да продължи и поредицата на БНТ - "Отворени досиета". Това каза в студиото на "Още от деня" генералният директор на обществената телевизия Емил Кошлуков, по повод излъчването на новите шест филма от поредицата, която започва на 29 октомври - събота, от 16.30 часа по БНТ 1.

Той отбеляза, че спомените могат да бъдат пресъздавани, могат да бъдат и заличавани - тоест "има обричане на обезличаване, обричане на забрава".

"Това се случва всеки ден и с нашата колективна памет. Битката за миналото е битка за бъдещето", категоричен бе Кошлуков.

Документалната поредица "Отворени досиета" с нов сезон по БНТ

Понеже можем да пресъздаваме и променяме националната културна памет има опасност тя да бъде подменена, подчерта той и отбеляза, че "този, който владее миналото, владее и настоящето" и "нашата колективна памет ни прави такива, каквито сме". За да се случи подмяната, обаче, трябва да изчезнат свидетелствата, а те са в досиетата, отбеляза Кошлуков и добави:

"Отворени досиета" са поредица, която разказва тази история, а днес има особено силен натиск за промяна."

Според него "това е истинското свидетелство за епохата".

"Ако ние не го кажем, ще бъде подменено. Докато ние правим тези поредици, докато правим филмите за "БНТ представя", докато запазваме паметта за значимите фигури и събития в нашата история ще съхраним миналото и паметта - това ни е задачата", заяви още той.

За него за съдбата на героите от поредицата, за този период от най-близката ни история трябва да се говори “честно и открито”.

“Този период е болезнен, не е приятен и със сигурност такъв разказ е разделителен за нацията. Но няма как да затворим тази страница на историята без да я прочетем”, отбеляза генералният директор на БНТ.

На въпрос каква е 2022 година за обществената телевизия Емил Кошлуков заяви, че резултатите са много добри.

"Надявам се да произведем и хубави филми и сериали - поне така вървят засега. Надявам се и новият парламент да помисли за бюджетите - цените на тока и бензина се вдигнаха по три, а в бюджета са старите и няма актуализация. Разходите за техника, за заплати се увеличават”, обобщи ситуацията в обществената медия и допълни: "Искрено се надявам, че ще ни разберат и помогнат да съхраним културната ни памет и история."

Какво още каза генералният директор на БНТ Емил Кошлуков вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съпругът на Нанси Пелоси е бил нападнат при влизане с взлом в дома им
Съпругът на Нанси Пелоси е бил нападнат при влизане с взлом в дома им
Деница Златева: Около 130 лв. се очаква да бъде цената на газа от 1 ноември
Деница Златева: Около 130 лв. се очаква да бъде цената на газа от 1 ноември