НОВИНИ

Държавата е отпуснала почти 10 милиона лева след наводнението в Карловско

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:51, 28.10.2022
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Почти 10 милиона лева са дадени след наводнението в Карловско. Това обяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред депутатите в парламента.

Служебният вътрешен министър изтъкна, че основната задача да няма човешки жертви е била изпълнена като припомни, че в първите часове след наводнението бяха евакуирани 20 души с хеликоптер.

Що се отнася до материалните щети, той посочи, че са осигурени фургони за хората, които останаха без домове. Те са напълно оборудвани и има възможност за предоставяне на допълнителни фургони. А дървения материал, който беше струпан в пострадалите райони, вече е извозен и има възможност да бъде предоставен на най-нуждаещите се хора.

Служебният вътрешен министър изтъкна, че от първия момент е бил в наводнените райони в Пловдивска област.

"Първото нещо, което направихме е да се погрижим да не загубим човешки животи. На трите общини бяха отпуснати средства - по бюджета на община Карлово трансфер в размер на 9 940 736 лева. Към тях има сума от около 2 милиона допълнително похарчени за възстановителните дейности най-вече по почистване", заяви Иван Демерджиев - служебен министър на вътрешните работи.

От ГЕРБ и "Продължаваме промяната" споделиха личните си наблюдения, дадоха примери с какво са помогнали и те.

"Бяхме на терен и не отидохме да се снимаме уж случайно новите си ботуши и тениски, хванали чисто новите си лопати от погрешната страна. Отидохме, за да помогнем", каза Младен Шишков - ГЕРБ-СДС.

"Закарахме възможно най-много строителна техника. В село Богдан има 7 напълно разрушени къщи. Искахме да помогнем на хората и да ги настаним някъде извън селото. Те отказаха, защото искат да бъдат там", каза Росен Костурков - "Продължаваме промяната".

"Осигурени са на място фургони, оборудвани са с всичко необходимо, за да може зимата да бъдат настанени хора в тях. Имаме готовност да доставим още фургони", Иван Демерджиев - служебен министър на вътрешните работи.

ДПС и "Демократична България" запитаха какво се случва с дървения материал, струпан и впоследствие извозен от пострадалите райони.

"Последствията, които бяха господин министър бяха трагични, но и бездействията като че ли на някои институции от гледна точка на разчистването на дървения материал", посочи Рамадан Аталай, ДПС.

"Тази дървесина трябваше да бъде събрана в двора на училището на Каравелово. Впоследствие колкото и да сме се опитвали да разберем къде се намира тази дървесина, така и не успяхме реално да разберем", каза Елисавета Белобрадова - ДБ.

"Количеството дървесина, донесено от реките в региона е изключително голямо. И беше разработен план да бъде извозено, съхранено, раздадено с предимство на местното населени без да се плаща за това", каза Иван Демерджиев - служебен министър на вътрешните работи.

"Възраждане" и БСП критикуваха действията на държавата.

"В Каравелово са пострадали 138 къщи и в 118 хората казват, че никой не е минал да описва щети", каза Ангел Георгиев - "Възраждане".

"Това, което свършиха доброволците в първите две или три седмици, не успя да го свърши държавата", заяви Веска Ненчева от БСП.

"Български възход" поставиха проблема за поддръжката на дигите и коритата на реките.

"Не е тайна, че дигите на река Стряма са компрометирани на десетки места, а са поправени на 4 - 5. И заплахата от това да се случи отново и отново не е по никакъв начин ликвидирана", каза Румен Йончев от "Български възход".

Вътрешният министър изтъкна, че Министерството на земеделието и "Напоителни системи" не са единственият собственик на дигите и коритата и затова въпросът с поддръжката е сложен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболистките на ЦСКА с летящ старт в новото първенство
Волейболистките на ЦСКА с летящ старт в новото първенство
Мартин Петков: В Левски и Славия не се чувствах толкова добре, но в Септември има спокойствие
Мартин Петков: В Левски и Славия не се чувствах толкова добре, но в Септември има спокойствие