НОВИНИ

В Сопот и Карлово ще плащат за питейна вода, която беше негодна за пиене заради наводненията

bnt avatar logo
от БНТ
18:31, 28.10.2022
Чете се за: 02:17 мин.
Общество
Слушай новината

Жители на Сопот и Карлово недоволстват, че ВиК Пловдив ги кара да плащат сметки за питейна вода за месеца, в който тя официално беше обявена за негодна за пиене. Причината - опустошителните наводнения в района, които ставаха причина за замърсяване на водоизточниците.

В град Сопот след наводнението в началото на месец септември, когато помпената станция в село Дъбене, беше залята, а питейната вода замърсена, близо седмица останаха без водоподаване.

След взетите проби РЗИ-Пловдив излизат със съобщение, че жителите на града, както и на Карлово не бива да пият вода от чешмите и да готвят с нея, защото е замърсена с микроорганизми. Едва в края на септември ограничението пада. Хората недоумяват защо в сметките им е начислена компонентата питейна вода, като тя не е покривала критериите и не е била безопасна.

Те твърдят, че не са били информирани своевременно за всяка промяна, както и не са получили пълна информация защо толкова дълго се е проточила забраната. Според ВиК-Пловдив не може да има разлика в цените дори при извънредни случаи като настъпилото бедствено положение.

"Ние доставяме вода за питейни и битови нужди. Да, в онзи период наистина не е била питейна водата, но за битови нужди се е използвала. И водата не се дели на питейна и непитейна - се дели на питейна с битови нужди и не е в нашите възможности да променяме цената на водата. Ние сме регулиран пазар", каза Наню Генчев от ВиК Пловдив.

Двете жени са изпратили жалби до различни министерства, в това число и до Комисията за енергийно и водно регулиране и очакват техните становища.

Репортер: Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Петков: В Левски и Славия не се чувствах толкова добре, но в Септември има спокойствие
Мартин Петков: В Левски и Славия не се чувствах толкова добре, но в Септември има спокойствие
Пирин не се даде на Локомотив Пловдив при дебюта на Христо Янев, начело на „орлетата“
Пирин не се даде на Локомотив Пловдив при дебюта на Христо Янев, начело на „орлетата“