НОВИНИ

Емилия Йорданова: Резултатът на биатлонистките бе очакван

Емилия Йорданова
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
21:10, 16.02.2022
Чете се за: 04:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Бившата национална състезателка в биатлона Емилия Йорданова сподели, че представянето на Милена Тодорова, Мария Здравкова, Лора Христова и Даниела Кадева в щафетата на 4х6 км е било очаквано.

България завърши на 18-о място.

"Очаквах днешния резултат. Щафетата започна позитивно, Милена направи силен пост, предаде на 4-а позиция. Направи силна финална обиколка, с която показа, че се намира в добра функционална форма. За жалост след това нещата не се развиха по най-добрия начин, но до някаква степен е очаквано. Все пак Милена е най-добрата състезателка. Добрата ѝ форма малко закъсня, това сподели и тя. Не винаги е предвидимо кога ще дойде максималната форма на даден организъм. Главната задача бе, да се премине максимално чисто през огневия рубеж. Функционалната форма няма как да се промени от началото на състезанията. Мария показа стабилни стрелби при останалите стартове, но днес не влезна рунда на позиция 'прав'. Лора е на 17 г. с два допълнителни патрона се изправи днес и мисля, че успя на стрелбата", смята тя.

Бившата състезателка на клуб клуб "Аякс – Троян" сподели впечатленията си от успеха на отбора на Швеция, следван от Русия и Германия.

"Жените успяха да направят състезание, не по-малко интересно от вчерашното при мъжете. Шведския отбор взе това, което аз очаквах. Отборът на Норвегия втора поредна Олимпиада не може да се добере до отличията, въпреки че на Световните първенства е все на първите места. Тирил Екхоф завъртя две наказателни обиколки. За първи път виждам състезателка да трепери толкова много на стрелба. Тя сподели след състезанието, че случващото се с нейната съотборничка Ингрид Тандреволд ѝ влияе психически. При стрелбата е важно колко време ще се задържиш на огневия рубеж. Колкото повече се задържаш, сърцето започва да бие по рядко с по-силни удари", пояснява участничката на Игрите в Пьонгчанг през 2018 г.

Бившата национална състезателка твърди, че 18-ото място на Благой Тодев, Владимир Илиев, Димитър Герджиков и Антон Синапов в мъжката щафета едва ли ги задоволява.

"Разликата между мъжката и женската щафета е, че мъжете успяха да финишират. Не мисля, че и те са докрай доволни. Усеща се и липсата на Красимир Анев, който прекрати спортната си кариера. Ще трябва да минат няколко години, за да се направи отбор. Милена и Владо са подготвени, но не хванаха шанса. Не винаги, когато си подготвен, хващат шанса. Понякога имаш шанс, но формата ти бяга", категорична бе родената в Троян състезателка.

На днешната дата пред 20 години Ирина Никулчина печели бронзовия си медал от Олимпиадата в Сол Лейк Сити. Участничката на Световното първенство в Контиолахти през 2015 г. сподели своите спомени от паметния миг.

"Това може би е първия ми спомен от голямо състезание, което съм гледала по телевизията. Спомням си как треньорът ми вървеше по коридора в хотела и казваше, че имаме медал от Олимпиада. Аз на 12 г. не осъзнавах значението му, но със сигурност е голям успех и дано в бъдеще отново спечелят отличие. Важно е какви състезатели има около теб и примера, който ще вземеш. Важни са нещата които те учат индиректно, ти попиваш всичко, защото ги наблюдаваш постоянно. Сигурна съм, че младите момичета ще намират мотивация в лицето на Милена, а момчетата в лицето на Владо. Дано и двамата се задържат още в отбора. Милена е млада може да изкара още два олимпийски цикъла. Те ще бъдат мотивация на младите състезатели", сигурна бе тя.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Измамни обяви в интернет предлагат лечение на COVID-19 с лепенки
Измамни обяви в интернет предлагат лечение на COVID-19 с лепенки
Среща на военните министри на НАТО: Предупреждения към Русия от Брюксел
Среща на военните министри на НАТО: Предупреждения към Русия от Брюксел