НОВИНИ

Енергийни ограничения: Испания се готви за налагането на новите мерки

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:35, 09.08.2022 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
Европа
Слушай новината

Планът на Европейския съюз за икономии на газ от днес е в сила. Изисква се всяка страна членка да положи усилия доброволно да намали потреблението си на газ с 15 на сто до края на април следващата година. Според директора на германския енергиен регулатор, планът може да стабилизира и дори да намали цената на газа. В Испания пестенето на енергия започва от утре.

Нова гореща вълна е на път да обхване Испания, докато страната се опитва да се адаптира към енергийните ограничения. От утре се забранява температурата в офисите, магазините и заведенията да е по-ниска от 27 градуса.

"Това е пекарна, имаме възможност да печем и пилешко месо, така че при нас винаги температурите са много високи", казва жена от Испания.

В магазините и заведенията текат последни приготвления преди мерките да влязат в сила. За нарушителите глобите са солидни - до 60 хиляди евро.

"Монтирането на автоматична врата струва 1000 евро. Не всички заведения ще могат да си го позволят. Сега търсим други решения - като пружинна инсталация, която ще позволява на вратата да се затваря, веднага след като клиентът премине", казва мъж от Испания.

Освен това в магазините и сградите на институциите осветлението трябва да бъде изключено след 22:00 часа.
През зимата обществените помещения трябва да бъдат затопляни най-много до 19 градуса.

Рестрикциите в Испания ще са в сила поне до началото на ноември следващата година. Очаква се с тях страната да намали с около 7 процента потреблението на газ. Испания и Италия успяха да договорят с Брюксел по-нисък процент за газови икономии.

Според изчисленията на Европейската комисия, ако страните-членки спазват ограниченията до април следващата година потреблението на газ в Евросъюза трябва да бъде намалено с 45 милиарда кубични метра.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Федерацията по биатлон проведе треньорски семинар
Федерацията по биатлон проведе треньорски семинар
Продължават опитите за спасяване на белугата във водите на Сена
Продължават опитите за спасяване на белугата във водите на Сена