НОВИНИ

Кога България ще разполага с медицински хеликоптери за спасяване на човешки живот?

Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
09:08, 09.08.2022
Чете се за: 05:37 мин.
У нас
Слушай новината

След катастрофата край Велико Търново в края на миналата седмица Румъния изпрати свои хеликоптери, за да превози пострадалите до Букурещ. Кога България ще разполага със собствени хеликоптери за спасяване на човешки живот, в студиото на "Денят започва" темата коментираха инж. Мариян Боновски - член на Световната хеликоптерна асоциация и Виктор Иванов - активист за каузата ХЕМС.

По думите на инж. Боновски Румъния развива тази спасителна помощ от 10 - 11 години. А човекът, който се захванал да я направи преди това, се е борил цели 20 години.

"Аз лично се познавам с д-р Арафат, който създаде тази въздушна спешна помощ в Румъния. Както навремето румънците бяха доста зад нас, сега виждаме как трябва да се учим от тях, обясни Боновски.

В стабилно състояние са транспортираните в Букурещ румънци, ранени при катастрофата край Велико Търново

Според него хубавото е, че у нас се създаде такова дружество за спешна медицинска помощ по въздух, но това дружество сякаш е филиал на политическа партия "Продължаваме промяната".

"Буквално в последните дни на правителството се случи това, буквално се слага човек, който няма идея от спасителна помощ, който не е виждал хеликоптер. Единият от членовете на борда е лекар с обща медицина и няма нищо общо със спешна помощ. В България няма толкова сериозни хора, които са били по хеликоптерите. А друг човек в самото дружество също е член на УС на ПП.

Боновски обясни още, че държавната структура трябва да се поема от професионалисти.

"Слушаме, че ще се купи или наеме един хеликоптер до края на годината и той ще започне да извършва спешна медицинска помощ. Но няма как да се случи това по простата причина, че първата стъпка, която трябва да се направи е да се обучат екипажите, да се обучат медиците, пилотите, да се създаде системата. Няма ли създадена система ХЕМС, единият хеликоптер не е нищо друго, освен един хеликоптер за разходка", уточни той.

Поддръжката на една хеликоптерна база, която изпълнява полети, излиза от порядъка на 3,5 и 4 млн. евро годишно на целия медицински състав, целия технически персонал и поддръжката на машините при средно 400 летателни часа, извършени на година.

"Ако имаме 6 такива бази и една от тях е денонощна, сумата която ще е необходима от държавния бюджет е от порядъка на 55 - 56 млн. лева годишно. В момента имаме достатъчно хеликоптери, които не ги ползваме и те може да се ползват в ХЕМС", обясни инж. Боновски.

Пеканов: Проектът за закупуване на хеликоптери за спешна помощ тръгва към реализация

Виктор Иванов - активист за каузата ХЕМС разказа, че е нямало да бъде жив, ако не се е възползвал от такъв тип услуга в Австрия. По думите му, според българското законодателство всеки един български гражданин е длъжен да получи спешна медицинска помощ в първите 60 минути, което спрямо спецификите на релефа в България и други особености - не винаги е възможно.

"Карайки ски, претърпях травма, която не ми позволи да продължа, защото бях в много отдалечена зона в Алпите и нямаше как да достигне моторна шейна. Там това е абсолютно рутинна операция. Австрийската спасителна служба вдигна хеликоптер и на 15-ата минута вече бях в болница", разказа още Иванов.

Той допълни, че в България има доклади, които предвиждат над 280 спасени живота само по линия на пътнотранспортни произшествия, ако има такава услуга. 30% от жертвите, които са в ПТП ситуации могат да бъдат спасени и още толкова да бъдат с по-нисък процент ТЕЛК и да бъдат с дългосрочни увреждания.

"Защото в първите 60 минути помощта е ключова. Но както става ясно в тези първи 60 минути линейка тепърва пътува към мястото. Тук може да добавим инсулти, инфаркти и други усложнения, както и когато се транспортират кръв, плазма, органи. Цената на един спасен човешки живот се равнява на 15 000 лева", обясни още Виктор Иванов.

Вижте целия разговор по темата във видеото

Гледайте повече теми от „Денят започва“

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават опитите за спасяване на белугата във водите на Сена
Продължават опитите за спасяване на белугата във водите на Сена
Зам.-председателят на Обществения съвет на ЦИК: Машинният вот не намалява избирателната активност
Зам.-председателят на Обществения съвет на ЦИК: Машинният вот не намалява избирателната активност