НОВИНИ

ЕП ще гласува кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:47, 18.07.2024
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Слушай новината

Европейският парламент ще гласува днес в Страсбург кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за втори мандат като председател на Европейската комисия. За да бъде избрана, германката от Европейската народна партия трябва да бъде подкрепена от мнозинството от евродепутатите.

Ако фон дер Лайен бъде отхвърлена от Европарламента, държавите членки трябва в едномесечен срок да представят друг кандидат за поста председател на Европейската комисия. Фон дер Лайен се надява на подкрепа от проевропейските сили в Европарламента - групите на Европейската народна партия, на социалистите и демократите и на на либералите.

Вотът е таен, а резултатите ще бъдат обявени по-късно днес. Гласуването в ЕП идва ден след решението на Съда на Европейския съюз, който постанови, че Европейската комисия не е предоставила на обществеността достатъчен достъп до информация за сделките за купуване на ваксини за COVID-19, сключени с фармацевтични компании по време на пандемията. Делото бе заведено от група евродепутати, след като Европейската комисия отказа да им предостави пълен достъп до договорите за ваксини за COVID-19, сключени от органа на изпълнителната власт в ЕС и производителите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два чешки хеликоптера пристигнаха у нас, за да помогнат с овладяването на пожарите
Два чешки хеликоптера пристигнаха у нас, за да помогнат с овладяването на пожарите
Джей Ди Ванс с първа голяма реч пред републиканците
Джей Ди Ванс с първа голяма реч пред републиканците