НОВИНИ

Ердоган: Турция ще държи границите си към Европа отворени за мигрантите

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
15:40, 11.03.2020 (обновена)
Чете се за: 00:50 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС

Турция ще държи границите си отворени за мигрантите, които искат да отидат в Европа, докато получи конкретен отговор на очакванията си от Брюксел. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган в парламента в Анкара.

Турският президент има конкретни очаквания от Брюксел като подновяване на преговорите за безвизов режим и ги обвърза със ситуацията с мигрантите.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Докато всички очаквания на Турция, включително свободно придвижване, отваряне на преговорни глави, обновление на споразумението за митнически съюз и финансова помощ не бъдат изпълнени по конкретен начин, ние ще продължим сегашната си политика по границите ни.

Ердоган очаква напредък по тези въпроси до европейския съвет на 26 март. Той потвърди, че на 17 март ще приеме в Истанбул германския канцлер и френския президент.

Турският президент сравни действията на гръцките власти, които използваха сълзотворен газ и водни струи срещу мигрантите, с тези на нацистите.

Атина отговори с протестна нота и привика турския посланик.

Стелиос Петсас, говорител на правителството на Гърция: Той постоянно се опитва да взриви атмосферата с подобни изявления. Нашата работа е да защитаваме гръцката граница и границата на Европейския съюз.

Ердоган съобщи и за единични нарушения на примирието в сирийската провинция Идлиб.

Той направи изказването си ден след срещата си в Брюксел с европейските ръководители. Оператор с термокамера в парламента следеше температурата на хората около турския лидер, който заради коронавируса тези дни избегна да се ръкува с председателя на европейския съвет Шарл Мишел и с новия албански посланик в Анкара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВАС решава дали да отстрани от длъжност кмета на Благоевград
ВАС решава дали да отстрани от длъжност кмета на Благоевград
До 72 часа Втора градска болница в София ще бъде трансформирана в инфекциозна
До 72 часа Втора градска болница в София ще бъде трансформирана в инфекциозна