НОВИНИ

Успешни тестове на специалния плат за защитни облекла

Николай Минков
от Николай Минков
12:38, 11.03.2020
Чете се за: 00:52 мин.

В Габрово атмосферата се нормализира. Екип на БНТ успя да влезе във фирмата, която произвежда платовете на защитните облекла за коронавируса.

75-годишната жена с COVID-19 беше оперирана вчера по спешност след белодробен излив в следствие на пневмонията. За сега тя е стабилизирана. Не е в реанимация. Намира се в Инфекциозното отделение.

Нови 10 проби на болничен персонал, проявил симптоми на настинка, са изпратени за изследване.


До ранните сутрешни часове беше изпитван платът на защитните облекла. Резултатите са позитивни.

До четири часа тази нощ са продължили изпитанията на специалния плат, от който ще бъдат произведени защитните облекла предпзаващи от коронавурс.

Героги Бижев- управител на текстилно предприятие: Тази сутрин военната лаборатория потвърди издръжливостта на този материал. Той показа 14 хил. мм. воден стълб, което го прави реално непромокаем и подходящ за производство на защитни облекла.

Платът е изграден от два слоя - полиуретанова мембрана, поставена върху памучна основа.

Георги Бижев- управител на текстилно предприятие: Мембраната работи по принципа на клапана.Тя пропуска всичко онова, кето отделя тялото отвътре навън и е абсолютна бариера на водно проникване отвън навътре.

Ушитите от специалния план защитни гащеризони са за многократна употреба Те се дезинфекцират при 120 градуса сухо пране, след което отново могат да се ползват.

Георги Бижев- управител на текстилно предприятие: Не може м да произвеждаме по 4 хил. метра ил 4 км. плат на ден, или някъде около 1000 - 1200 бройки дневно.

Спред управитлт на текстилната фирма, ако държавата реши да възложи поръчката, ще се наложи предприятието да премине на трисменен режим, а голяма част от сегашното производство да бъде преустановено докато бъдат задоволи нуждите от защитни облекла.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ердоган: Примирието в Идлиб се нарушава
Ердоган: Примирието в Идлиб се нарушава
Ангел Кунчев: Карантината не трябва да затруднява дейността на болниците
Ангел Кунчев: Карантината не трябва да затруднява дейността на болниците