НОВИНИ

ЕС одобри 13-и пакет от санкции срещу Русия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
13:09, 23.02.2024
Чете се за: 03:40 мин.
По света
одобри пакет санкции русия
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

В навечерието на втората година от началото на руската агресия срещу Украйна Европейският съюз одобри 13-ия пакет от санкции срещу Русия и режима на Путин. Ще бъдат наложени ограничителни мерки на допълнителни 106 лица и 88 образувания, отговорни за действия, които подкопават или застрашават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Новите списъци, договорени днес, са насочени предимно към военния и отбранителния сектор и свързани лица, включително тези, които участват в доставката на въоръжение от Северна Корея за Русия, както и членове на съдебната власт, местни политици и хора, отговорни за незаконното депортиране и военното превъзпитание на украинци деца.

Общо за над 2000 физически и юридически лица са обект за санкциите на ЕС от началото на войната. Техните активи биват замразявани, а на гражданите и компаниите от ЕС е забранено да им предоставят средства. Физическите лица допълнително подлежат на забрана за пътуване, това не не им позволява да влизат или преминават транзитно през териториите на ЕС.

ЕС добави 27 нови субекта към списъка на тези, които пряко подкрепят руския военен и промишлен комплекс в неговата агресивна война срещу Украйна. Те ще бъдат обект на по-строги експортни ограничения по отношение на стоки и технологии с двойна употреба, както и стоки и технологии, които биха могли да допринесат за технологичното подобряване на сектора на отбраната и сигурността на Русия. Някои от тези субекти се намират в трети страни (Индия, Шри Ланка, Китай, Сърбия, Казахстан, Тайланд и Турция) и са участвали в заобикалянето на търговските ограничения, други са руски субекти, участващи в разработването, производството и доставката на електронни компоненти за военно-промишления комплекс на Русия.

Освен това днешното решение разширява списъка с ограничени артикули, които биха могли да допринесат за технологичното подобряване на сектора на отбраната и сигурността на Русия чрез добавяне на компоненти за разработването и производството на безпилотни летателни апарати.

И накрая, ЕС въведе допълнителни ограничения върху износа на стоки, които допринасят по-специално за подобряване на руските промишлени възможности, като например електрически трансформатори.

“Докато отбелязваме печалната граница от две години, откакто Владимир Путин започна пълномащабното нахлуване в Украйна, Европейският съюз продължава да оказва натиск върху Русия. Днес ние допълнително затягаме ограничителните мерки срещу руския военен и отбранителен сектор, насочени към други субекти в трети страни, които доставят оборудване, както и отговорните за незаконното депортиране и военното превъзпитание на украински деца. Ние оставаме единни в решимостта си да разбием военната машина на Русия и да помогнем на Украйна да спечели своята законна битка за самоотбрана и да възстанови своята независимост, териториална цялост и суверенитет”, каза Жозеп Борел, върховен представител по външните работи и политиката на сигурност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делян Кючуков и Жаклин Михайлов бяха отличени на годишната церемония на спортните журналисти "Люпи и Мичмана"
Делян Кючуков и Жаклин Михайлов бяха отличени на годишната церемония на спортните журналисти "Люпи и Мичмана"
Петков: Няма да допуснем ГЕРБ и ДПС да имат мнозинство в регулаторите и службите
Петков: Няма да допуснем ГЕРБ и ДПС да имат мнозинство в регулаторите и службите