НОВИНИ

ЕС започна две съдебни производства срещу Великобритания

сделка брекзит
bnt avatar logo
от БНТ
17:10, 15.03.2021
Чете се за: 01:22 мин.
По света
Слушай новината

ЕС стартира две съдебни производства срещу Великобритания заради нарушения от Лондон на протокола от споразумението за развод за Брекзит, отнасящ се до Ирландия.

Борис Джонсън предприе едностранно действия за облекчаване на бюрокрацията по отношение на протокола за Северна Ирландия в опит да сведе до минимум прекъсването на търговията между континента и Белфаст. Правителството на Великобритания едностранно удължи гратисния период за редица продукти, изпратени до Северна Ирландия от други части на Обединеното кралство, предвиден в Протокола за Северна Ирландия като част от споразумението за оттегляне от Европейския съюз.

В ЕС решението, взето от британските власти, беше подложено на остра критика. Заместник-ръководителят на Европейската комисия Марош Шефчович веднага обвини Лондон в нарушаване на условията на споразумението за Брекзит. Протоколът за Северна Ирландия позволява безпроблемно движение на хора на остров Ирландия чрез въвеждане на поредица от митнически проверки между Северна Ирландия и останалата част на Обединеното кралство. Откакто Лондон и Брюксел постигнаха споразумение за отношенията след Брекзит, това е трайна точка на разногласия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еден Азар пропуска двубоя на Реал с Атланта
Еден Азар пропуска двубоя на Реал с Атланта
Избухна цистерна на стара бензиностанция във Враца
Избухна цистерна на стара бензиностанция във Враца