НОВИНИ

ЕС започна изпитания на проекта за цифрова европейска самоличност

започна изпитания проекта цифрова европейска самоличност
Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:24, 10.07.2023
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

ЕС започна изпитания на проект за осигуряване на сигурна цифрова самоличност на гражданите на блока, предаде ДПА.

Германско-френският консорциум "Потенциал" иска да разработи цифрова карта за самоличност и да я стандартизира в целия ЕС. По информация от съюза общо 148 души от 19 страни членки на ЕС и Украйна ще участват в изпитанията.

Доставчици на мобилни услуги от Германия като "Телеком" и "Водафон" ще вземат участие заедно с Франция, Австрия, Полша, Нидерландия, Гърция и Украйна, като активират сим карти чрез цифров портфейл за самоличност.

Функциите, които ще бъдат тествани, вaрират от създаване на електронна идентификация и удостоверяване на самоличността за цифрови услуги до създаване на електронен подпис.

Защитниците на сигурността на данните се отнасят критично към проекта. Вследствие на предишни критики дизайнерите на проекта са променили два аспекта на цифровата самоличност; например идентификационният номер в самоличността беше приравнен към идентификационния номер на хората.

"Сигурните цифрови самоличности са квантов скок за всичко, което правим в интернет. Всички, които се идентифицират по уникален начин в интернет, създават доверие. Почти всички сфери на живота ще извлекат ползи от това", заяви ръководителят на "Т-систъмс" Адел ал-Салех.

Михаел Юнгвирт от ръководството на "Водафон" - Германия обясни, че цифровизацията трябва да бъде сигурна и проста. Освен това тя не трябва да приключва на държавната граница.

"Това се отнася и за функцията за онлайн идентификация. Цифровата самоличност носи реална добавена стойност, когато хората я използват. И те го правят, когато могат да се доверят на приложението, а обработката не е сложна", добави той.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова гореща вълна обхвана Испания
Нова гореща вълна обхвана Испания
Григор Димитров напусна Уимбълдън след много здрава четирисетова битка с Холгер Руне
Григор Димитров напусна Уимбълдън след много здрава четирисетова битка с Холгер Руне