НОВИНИ

Григор Димитров напусна Уимбълдън след много здрава четирисетова битка с Холгер Руне

Борил Гочев
от Борил Гочев
22:23, 10.07.2023
Чете се за: 03:55 мин.
Спорт
григор димитров напусна уимбълдън здрава четирисетова битка холгер руне
Слушай новината

Най-добрият български тенисист Григор Димитров отпадна от Уимбълдън в осминафиналите след поражение в четири сета от световния №6 Холгер Руне от Дания.

Двамата тенисисти предложиха много здрава битка на Корт №1, която за съжаление Григор загуби в четири сета - 3:6, 6:7(6), 6:7(4), 3:6 за 3 часа и 20 минути игра.

По този начин българинът пропусна отлична възможност да се класира за четвъртфиналите на "свещената трева" за втори път в своята кариера и първи от 2014-а година насам, докато Руне ще направи своя дебют в голямата осмица при едва второто си участие на "All England Club".

Мачът започна много равностойно и още от първите минути и двамата състезатели загатнаха, че срещата ще бъде много оспорвана. В първия сет обаче опитът на Димитров си каза думата, след като той реализира един единствен пробив, отразявайки междувременно шест брейк бола, за да измъкне частта с 6:3.

Първата ни ракета използва набрания импулс в началото на втория сет, когато дръпна с 3:1 гейма след пробив, но Руне стигна до равенството при 4:4. В десетия гейм датчанинът дори пропусна на сетбол на сервис на Григор и така изхода на частта трябваше да се реши в тайбрек. В него Холгер поведе още от самото начало, но българина отрази нови два сетбола, изравнявайки точките при 6:6. Уви, при общо четвъртия си шанс да затвори сета по-младият от двамата тенисисти на корта се възползва и така изравни резултата в срещата.

В хода на третата част и Димитров, и Руне сервираха отлично и така отново трябваше да разрешат спора в тайбрек. Този път поставеният под №6 датчанин взе аванс от 5:1 точки още в началото и въпреки че Григор имаше своите шансове до обрат не се стигна и така Холгер поведе с 2:1 сета.

В четвъртия пък бившият шампион от Ролан Гарос при юношите търпеливо изчака своя момент в шестия гейм, когато Гришо допусна две двойни грешки, които позволиха на неговия съперник да поведе с 4:2. До края Холгер Руне нямаше проблеми на сервис, слагайки точка на спора след 6:3 в своя полза.

По този начин датчанинът, който преди началото на турнира нямаше успех на Уимбълдън, се класира за четвъртфиналите, където очаква победителя от мача между Карлос Алкарас и Матео Беретини.

За Григор Димитров пък днешната загуба слага край на тревния сезон, като с достигането си до четвъртия кръг на "свещената трева" българинът ще се доближи само на крачка от завръщане в топ 20. Очакванията са първата ни ракета да се завърне в действие в края на месеца, когато започва турнирът от сериите АТР 500 на твърди кортове във Вашингтон, САЩ.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС започна изпитания на проекта за цифрова европейска самоличност
ЕС започна изпитания на проекта за цифрова европейска самоличност
Полоството в Тирана с прием за балканските ни шампиони по волейбол до 17 г.
Полоството в Тирана с прием за балканските ни шампиони по волейбол до 17 г.