НОВИНИ

Брюксел предлага цифрова самоличност. Какво представлява това?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:04, 03.06.2021
Чете се за: 13:22 мин.
По света
смартфоните диагностицират коронавирус
Слушай новината

Днес Европейската комисия предложи създаването на европейска цифрова самоличност, която ще бъде достъпна за всички граждани на ЕС, жителите и предприятията в ЕС. Гражданите ще могат да доказват самоличността си и да споделят електронни документи от своите портфейли за европейска цифрова идентичност с едно щракване на бутона на телефона си. Те ще имат достъп до онлайн услуги с националната си цифрова идентификация, която ще бъде призната в цяла Европа.

Какво представлява цифровата самоличност?

Идентификацията ни позволява да докажем кои сме. Ето защо в ежедневието си ползваме паспорти и лични карти. Цифровата самоличност ни помага да пестим време и опростява взаимодействията. В момента множество частни и публични доставчици предлагат средства за цифрова самоличност, които позволяват например достъп на потребителите до различни обществени услуги онлайн или онлайн банкиране. Тези средства предлагат различна степен на надеждност и сигурност. Големите платформи позволяват на своите потребители да влизат в профила си и да ползват различни услуги онлайн - от пазаруване до четене на новини - но не им предоставят пълен контрол върху данните, които те споделят при идентификацията си, за да ползват онлайн услуги.

Какво представлява европейският портфейл за цифрова самоличност?

Много граждани вече използват цифрови портфейли на своите смартфони, за да съхраняват бордните си карти, когато пътуват, или виртуалните си банкови карти с цел удобство при плащане. Съгласно новите правила европейските портфейли за цифрова самоличност ще бъдат на разположение на всички. Това са лични цифрови портфейли, които позволяват на гражданите да се идентифицират по цифров път и да съхраняват и управляват данни за самоличност и официални документи в електронен формат. Тези документи може да включват свидетелство за управление на МПС, медицински рецепти или дипломи. С помощта на портфейла гражданите ще могат да доказват самоличността си, когато това е необходимо, за да получат достъп до услуги онлайн, да споделят цифрови документи или просто да докажат конкретна лична характеристика, например възраст, без да разкриват своята самоличност или други лични данни. Във всеки един момент гражданите ще имат пълен контрол върху данните, които споделят.

Какво ще се промени за европейците?

Основният нов елемент, предлаган от новите правила, е, че всеки ще има право на европейски портфейл за цифрова самоличност, който се приема във всички държави членки. Той обаче няма да е задължителен. Потребителите ще могат да контролират какви лични данни искат да споделят във връзка с онлайн услуги. Макар че доставчиците на обществените услуги, както и на някои частни услуги, ще бъдат задължени да признават европейската цифрова самоличност, благодарение на нейните защитни елементи всички частни доставчици на услуги признават използването ѝ за услуги, изискващи задълбочено удостоверяване на самоличността на клиента, като по този начин се създават нови възможности за бизнес.

Какво мога да правя с новия европейски портфейл за цифрова самоличност?

Ще можете да използвате портфейла за достъп както до публични, така и до частни услуги онлайн в ЕС, по-специално за такива, които изискват задълбочено удостоверяване на самоличността на клиента. Примери за такива услуги са: достъп до банкова сметка или кандидатстване за заем, подаване на данъчни декларации, записване в университет във вашата държава или в чужбина, както и много други дейности, при които използвате обичайните си средства за идентификация.

За каква цел мога да използвам моя европейски портфейл за цифрова самоличност?

Ето няколко примера за това как европейският портфейл за цифрова самоличност би могъл да се използва, щом бъде на разположение:

Използване на европейския портфейл за цифрова самоличност: Петър е инсталирал личен цифров портфейл на мобилния си телефон. Той е предоставен от неговата държава, като се гарантира, че портфейлът е издаден лично на него. Цифровият портфейл на Петър му позволява да изтегли, съхранява и използва основните си лични данни, шофьорска книжка, диплома и банкова карта, която преди това е носил като физически карти във физическия си портфейл.

За да докажете възрастта си: Мира чака на опашка, за да влезе в нощен клуб, а охранителят на вратата иска да види документа ѝ за самоличност. Вместо да покаже личната си карта, тя използва своя европейски портфейл за цифрова самоличност. Охранителят може да провери, че Мира е навършила установената от закона минимална възраст, а тя може да предпочете да използва своя портфейл за цифрова самоличност, за да потвърди възрастта си, без да показва никакви други лични данни.

За наемане на автомобил на летище: Сара обикновено чака реда си на опашката на гишето за отдаване под наем на автомобили на летището. Тя изчаква, докато дружеството за отдаване на автомобили под наем направи копие на паспорта или личната ѝ карта, свидетелството за управление на МПС и кредитната ѝ карта и подписва всички документи. С помощта на цифровата самоличност това може да се направи, без да се налага да чакате на опашката, и дори преди да пристигнете в офиса на дружеството. Сега Сара ще може да отиде направо на паркинга, да вземе автомобила и да потегли към хотела си. Дружеството за отдаване на автомобили под наем може да ѝ даде ключа от автомобила на паркинга или да даде възможност автомобилът да бъде стартиран чрез мобилния телефон.

Доказване на вашата самоличност, за да използвате услуга онлайн: Курт заминава на работа в друга държава. Той трябва да се регистрира като пребиваващ в новата държава и за тази цел може да използва своя европейски портфейл за цифрова самоличност. Курт може да използва своя портфейл също така, за да докаже самоличността си за различни онлайн услуги в новата си държава на пребиваване, като например да си открие банкова сметка, да закупи SIM карта за мобилния си телефон или да си направи абонамент за обществения транспорт.

Каква е добавената стойност в сравнение с настоящата система?

Европейските портфейли за цифрова самоличност ще бъдат изградени върху надеждни цифрови самоличности, предоставени от държавите членки, като ще бъде подобрена тяхната ефективност, ще бъдат разширени ползите от тях за частния сектор и ще бъдат предложени лични цифрови портфейли, които са сигурни, безплатни, удобни за използване и защитават личните данни.

За тази инициатива Комисията доразвива съществуващата трансгранична правна уредба за надеждни цифрови самоличности - европейската инициатива за електронна идентификация и удостоверителни услуги (Регламент относно електронната идентификация и удостоверителните услуги).

Регламентът беше приет през 2014 г. и осигурява основата за трансграничната електронна идентификация, удостоверяването на автентичност и сертифицирането на уебсайтове в рамките на ЕС. В регламента обаче не е предвидено задължение държавите членки да предоставят на своите граждани и предприятия система за цифрова самоличност, даваща възможност за сигурен достъп до обществени услуги, нито да гарантират нейното използване отвъд границите на ЕС. В него не съдържат и разпоредби относно използването на такава идентификация за частни услуги или с мобилни устройства. Това води до различия между отделните държави.

Някои държави предлагат система за идентификация на своите граждани, други - не, а дори когато такива системи са налице, не всички от тях могат да се използват трансгранично. В момента в 14 държави членки се използват 19 схеми за електронна идентификация, за които е подадено уведомление и които обхващат 60% от населението на ЕС-27, но възприемането им е слабо, използването им - тромаво, а въвеждането им от бизнеса е ограничено.

Пандемията от коронавирус и преминаването към цифрови услуги показаха, че тази ситуация има ограничения, които трябва спешно да бъдат преодолени.

Какво се случва със съществуващата ми електронна идентификация? Трябва ли да наново да се регистрирам?

Не. Европейските портфейли за цифрова самоличност ще се основават на националните системи, които вече съществуват в някои държави членки. В момента не всяко лице, живеещо в ЕС, има достъп до средство за цифрова самоличност.

Как мога да получа европейски портфейл за цифрова самоличност?

Държавите членки ще предлагат портфейла на национално равнище на своите граждани и пребиваващите в държавата лица. Всеки ще може да изтегли, инсталира и използва европейския портфейл за цифрова самоличност на своя личен смартфон или друго устройство.

Как ще бъдат гарантирани сигурността, неприкосновеността на личния живот и защитата на личните данни?

В предложението се предвижда високо ниво на сигурност. Комисията ще предложи и съгласува с държавите членки стандартите, техническите спецификации и оперативните аспекти, за да се гарантира, че европейските портфейли за цифрова самоличност на държавите членки предлагат най-високи нива на сигурност. Държавите членки ще сертифицират портфейлите си, за да се уверят, че те отговарят на тези изисквания. Всички лични данни ще бъдат споделяни онлайн само ако гражданинът желае да направи това.

Комисията предвижда ли единната европейска цифрова самоличност да замени националните цифрови самоличности?

Не. Целта на регламента не е такава. Държавите членки ще продължат да предоставят цифрови самоличности. Европейската рамка за цифрова самоличност изгражда на тази основа и разширява функционалността и използваемостта на националните документи за електронна идентификация посредством личен цифров портфейл.

Как ще гарантирате, че системите са оперативно съвместими и че работят между различните държави членки?

Комисията ще предложи и съгласува с държавите членки стандартите, техническите спецификации и оперативните аспекти чрез акт за изпълнение.

Кога мога да използвам този личен цифров портфейл?

Държавите членки следва да започнат да издават новите европейски портфейли за цифрова самоличност една година след влизането в сила на настоящия нов регламент.

Каква е целта на общия инструментариум, предложен заедно с европейската рамка за цифрова самоличност?

Пандемията от коронавирус изостри необходимостта от ефективни и лесни за ползване цифрови услуги в целия ЕС. Няма време за губене. От съществено значение е държавите членки незабавно да започнат работа с Комисията и частния сектор, за да подготвят въвеждането на европейската рамка за цифрова самоличност. Веднага щом Комисията приеме предложението, ще се организира тясно сътрудничество за обсъждане на техническото изпълнение и определяне на общи стандарти.

Какъв е графикът за разработване, приемане и прилагане на инструментариума?

Незабавно ще започне работата за постигане на договореност с държавите членки относно бъдещите действия. Целта е до септември 2022 г. държавите членки, в тясно сътрудничество с Комисията, да постигнат съгласие по инструментариума за прилагане на европейската рамка за цифрова самоличност, а Комисията да публикува този инструментариум през октомври 2022 г. След като бъде договорена техническата рамка, той може да бъде тестван в пилотни проекти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водещи западни издания коментират американските санкции за корупция в България
Водещи западни издания коментират американските санкции за корупция в България
Министърът на спорта се срещна с отбора по спортна аеробика
Министърът на спорта се срещна с отбора по спортна аеробика