НОВИНИ

Ескалация на напрежението, сблъсъци и ранени при протести в Съндърланд

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:47, 03.08.2024
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Не стихва напрежението в Англия след убийството на три деца в понеделник. При сблъсъци между протестиращи и силите на реда в Съндърланд са ранени трима полицаи. Арестувани са осем души. Полицията в цяла Великобритания се подготвя за размирици днес и утре, а джамиите ще засилят охраната си.

Не стихва напрежението в Англия след убийството на три деца в понеделник. При сблъсъци между протестиращи и силите на реда в Съндърланд са ранени трима полицаи. Арестувани са осем души. Полицията в цяла Великобритания се подготвя за размирици днес и утре, а джамиите ще засилят охраната си. Подпален полицейски участък в Съндърланд. Преобърнати и опожарени коли.

Порой от камъни срещу полицаи край джамия в града. Още подобни сцени на насилие се очакват във Великобритания заради планираните антиимигрантски и антираситски протести този уикенд. Джамиите в цялата страна са в състояние на повишена готовност заради очакваните размирици. След среща с шефовете на полицията премиерът Киър Стармър заяви, че силите за сигурност са мобилизирани, за да предотвратят безредици.

"Това не е протест. Не е законно. Това е престъпление, безредици и посегателство срещу върховенството на закона и правосъдието. В името на британските граждани, които очакват техните ценности и сигурност да бъдат запазени, ще сложим край на това", категоричен е Киър Стармър, министър-председател на Великобритания.

Напрежението се ескалира след убийството на три деца в Саутпорт. За тежкото престъпление, което шокира цялата страна, беше повдигнато обвинение на 17-годишно момче.

Демонстрациите избухнаха след фалшиви информации в социалните мрежи, че извършителят е радикален ислямски имигрант. Полицията подчерта, че заподозреният Аксел Рудакубана е роден във Великобритания. В ексклузивно интервю за ITV News мъжът, който също пострада при опита си да помогне на пострадалите в Саутпорт, описа ужасяващата сцена, случила се по време на урок по танци на фона на музика на Тейлър Суифт.

"Чух много детски писъци и викове. Помислих си, че е нормално, защото децата обикновено са много въодушевени на тези уроци. Но продължи твърде дълго. Колегите ми казаха, че са видели през прозореца момиче на земята, което кърви. Веднага се затичах, за да помогна, но така и не стигнах до нея, защото беше навън. Като отворих врата на офиса, се натъкнах на друго момиче, което изглежда имаше няколко прободни рани. Видях момче, което тръгна доста заплашително към мен. Дори не разбрах, че съм намушкан", спомня си Джон Хейс, очевидец.

Задържаният за убийствата Рудакабана остава в ареста до следващото изслушване през октомври.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиан Василев пред БНТ: С нови сили ще се готвя за следващи успехи (ВИДЕО)
Кристиан Василев пред БНТ: С нови сили ще се готвя за следващи успехи (ВИДЕО)