НОВИНИ

Ожесточени сблъсъци в Саутпорт след нападението с нож на детско парти

До ескалацията се стигна заради фалшиви новини, твърдящи, че нападателят е мигрант

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:34, 31.07.2024
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

Ожесточени сблъсъци в британския град Саутпорт, който беше белязан от трагичната смърт на три малки момиченца. Фалшиви новини, твърдящи, че извършителят е мигрант, пристигнал на Острова с лодка, провокираха членове на крайнодясната Английска лига за защита да опорочат бдението в памет на децата и да провокират размирици. Пострадали са близо 40 полицаи, голяма част от тях са в болница.

Саутпорт скърби за трите малки момиченца, чиито живот беше отнет преждевременно. Това трябваше да е бдение, но една новина упорито циркулира из интернет - 17-годишният извършител е бежанец, пристигнал е с лодка неотдавна, мюсюлманин. Всъщност нападателят е роден в Кардиф и е британски гражданин. Но слуховете вече бяха плъзнали, a гневът на крайната десница става неудържим.

Група членове на крайнодясната ислямофобска Английска лига за защита пристига в градчето в Мърсисайд. Събират се около местната джамия и се опитват да я подпалят. Започват размирици.

Британският вътрешен министър обвини крайната десница, че е опитала да "открадне" мъката на хората и да я използва за свои политически цели.

"Жителите на Саутпорт се събраха, за да скърбят заедно и за да си бъдат опора, както и да благодарят на полицаите за действията им. За съжаление видяхме как същите тези полицаи станаха обект на грозно нападение, извършено от улични бандити, които нямат капка уважение към скръбта на хората", каза Ивет Купър, министър на вътрешните работи на Великобритания.

Вече са известни имената на трите убити момиченца - Елси Дот Станкомб на 7 години, Бебе Кинг - на шест, Алис Дасилва Агияр - на 9.

Денонощие след трагедията фенове на Тейлър Суифт събраха близо 350 хиляди долара в помощ на опечалените семейства и болницата, в която са настанени останалите 8 ранени деца.

17-годишният нападател остава в ареста, където продължава да се изяснява какво го е накарало да нахлуе по време на детското парти. Засега от полицията са категорични само в едно - мотивите му не са терористични.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подготвя ли се размяна на затворници между Русия и САЩ?
Подготвя ли се размяна на затворници между Русия и САЩ?