НОВИНИ

"Мистър Кеш командва всички": Обвиненията на Пеевски към президента отекнаха в НС

Рая Назарян отговори дали ще стане следващият служебен премиер

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:09, 31.07.2024
Чете се за: 06:02 мин.
У нас
Слушай новината

Нова атака на Делян Пеевски към президента Румен Радев. Председателят на ДПС обвини държавния глава, че е разцепил ДПС и през ПП-ДБ се е опитал да организира сваляне на председателя на парламента - Рая Назарян. За пореден път вместо да каже името му, го нарече "Мистър Кеш".

Рая Назарян отговори, че не е дала нито един повод, за да се налага смяната ѝ. ПП-ДБ отговориха на Делян Пеевски, че премиерът Димитър Главчев и вътрешният министър Калин Стоянов са "негови".

Пеевски срещу Радев - ново противопоставяне и нови обвинения.

"Скоро ще разберете и кой разцепи ДПС - това е Мистър Кеш. Има ДПС на Мистър Кеш, защото другите са пионки, има и ДПС на Пеевски. Това е. Друго ДПС няма", коментира Делян Пеевски - председател на ДПС.

БНТ: Защо ДПС на Мистър Кеш?

Делян Пеевски: Защото шефът е Мистър Кеш - Радев. Той командва всички.

Изключените и напуснали групата на ДПС също реагираха.

"Не коментираме несъстоятелни внушения на човек, който е уволнен от почетния председател на ДПС доктор Ахмед Доган. Човек, от когото е снето доверието от всички областни структури на партията и човек, който представлява единствено собственото си мнение. Не коментираме такива изявления и внушения", заяви Тимур Халилов - независим депутат.

Пеевски определи ПП-ДБ като пионки на президента Радев. Според председателя на ДПС именно през тях държавният глава се опитал да организира сваляне на парламентарния шеф Рая Назарян и да сложи "удобен служебен премиер".

"Не трябва да говорим с хипотези, а с факти, а фактите са безспорни и те са, че не съм дала нито един повод, за да се налага каквато и да била смяна на председателя на Народното събрание. Напротив - точно обратното. Смятам, че съм положила много усилия и до момента е възвърнат диалогът между различните партии. Има някаква последователност, някаква полезност на законодателната инициатива и в този смисъл поводи за подобни хипотези няма", коментира самата Рая Назарян.

А ако и третият мандат е неуспешен и президентът покани председателя на НС да стане служебен премиер, Назарян е категорична:

"Аз амбиции да ставам служебен премиер на Република България нямам. И ако бъда поканена от президента Радев за заемането на този пост, аз ще откажа. И още веднъж напомням: ГЕРБ винаги е печелила изборите честно, прозрачно, а не със служебни победи за заемане на постове".

Пеевски видя и още нещо, което според него президентът цели.

"Най-важното е Копринков и Узунов да получат МВР. Защото първо трябва да осигурят на ПП-ДБ нова "ала-бала" през нов министър на електронното управление и нов МВР министър. Също така - тайната малка партийка на Мистър Кеш ще я видите - трябва да влезе в парламента, да подготви удобно къде да седне, като му свърши мандатът. Защото той няма куража да излезе сега. Проверете вчера колко разговори е имало и на кого са звъняли Божо Божанов, Христо Иванов... Той не знам като какъв пазари смяната на шеф на НС. Той нали е един пенсионер, може би са двама на Росенец", каза той.

Божидар Божанов заяви, че няма да коментира интриги.

"Видно е, че в момента и господин Главчев, и Калин Стоянов са министри и министър-председател на господин Пеевски. Моето мнение е, че ние трябва да търсим варианти правителството на България да не бъде на един човек. Няма да коментирам интриги и да си говорим през вас с това кой на кого е звънял".

Според вътрешния министър Калин Стоянов е крайно време групата от хора, които ежедневно искат оставки, да седнат да се уточнят и да говорят в една посока.

"Първоначално чухме, че съм човек на президента, тъй като по негово време съм станал директор на ГДБОП, съответно по времето на г-н Рашков. Впоследствие получих предложение от Кирил Петков и станах част от кабинета "Денков" като вътрешен министър, впоследствие чухме, че съм бил човек на ГЕРБ и на Борисов, днес чуваме, че съм човек на Пеевски, утре може би ще чуем, че съм на Ивелин Михайлов, вдругиден на Тошко Йорданов и на всички други политически лидери, които са в парламента", коментира той.

Така политическото напрежение звучи все повече като начало на предизборна кампания.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Душан Керкез: Не се плашим от Панатинайкос
Душан Керкез: Не се плашим от Панатинайкос
След акцията на ГДБОП: Трима задържани, иззети са 230 кг марихуана, 7.6 кг амфетамин и 1 кг кокаин
След акцията на ГДБОП: Трима задържани, иззети са 230 кг марихуана, 7.6 кг амфетамин и 1 кг кокаин