НОВИНИ

"Кръвта на Хания няма да бъде пролята напразно": Лидерът на Хамас загина след покушение в Техеран

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:59, 31.07.2024
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Смъртта на Исмаил Хания беше потвърдена с изявление на радикалната палестинска групировка Хамас, публикувано в Телеграм канала и на сайта им.

В него се казва, че извършено "коварно ционистко нападение срещу резиденцията му в Техеран". За смъртта на политическия лидер на Хамас съобщи и Иран. Според иранската революционна гвардия Исмаил Хания е убит при атака на резиденцията му в Техеран, около 2.00 ч. след полунощ местно време. Той е бил в иранската столица за церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на Масуд Пезешкиан. Иран вече разследва "покушението".

Говорител на иранското външно министерство каза, че кръвта на Хания "няма да бъде пролята напразно". В тв интервю един от заместниците на политическия лидер заяви, че убийството му е "страхлив акт, който няма да остане ненаказан". Скърбят и близки на политическия лидер.

"Скърбя за мъжа, чието име изпълва небето и земята. За един добре познат мъж, за моя обичан свекър и баща - Абу Абед Хания, защото той се присъедини към честните и благословени мъченици", каза Инас Хания, снаха на Исмаил Хания.

Израел все още не е коментирал официално смъртта на политическия лидер на Хамас, но израелски министър с крайно десни убеждения написа в социалната платформа Екс, че смъртта на Хания прави света по-добро място.

Исмаил Хания е роден в бежански лагер в Газа и е един от най-изявените представители на Хамас. Няколко пъти е лежал в израелски затвори, през 2003 година оцеля при опит за покушение. През 2006 г., за кратко, е бил премиер на Палестинската автономия, става политически лидер на Хамас през 2017 г.. Все още не е ясно какъв ефект ще има покушението му върху хода на войната в Газа, но Хания наблюдаваше преговорите за ново споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници. Въпреки твърдата си реторика, той беше възприеман от анализаторите като умерен и прагматичен. Убийството му още повече засилва опасността от пълномащабна война в Близкия изток, коментират анализатори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Непълнолетни запалиха заведение в Морската градина в Бургас
Непълнолетни запалиха заведение в Морската градина в Бургас
НА ЖИВО: Радев: Не се меся във вътрешните неща на нито една партия
НА ЖИВО: Радев: Не се меся във вътрешните неща на нито една партия