НОВИНИ

Кой е Исмаил Хания?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:41, 31.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
По света
исмаил хания
Слушай новината

През 80-те години Исмаил Хания е един от изявените членове на Хамас. Лежал е три години в затвор в Израел, след като през 1989 г. Тел Авив потушава първото Палестинско въстание. През 1992 г. е изпратен в изгнание в т.нар. ничия земя между Израел и Ливан. Заедно с него са и други лидери на Хамас.

През 2006 г. е избран за премиер на Палестинската автономия от президента Махмуд Абас, след като Хамас печели изборите. Година по-късно е отстранен от поста, след седмица насилие в Газа, довела до отстраняването на партията на Абас - Фатах от анклава.

снимка: БТА

Хания отхвърля уволнението си като "противоконституционно" и подчертава, че "правителството му няма да изостави отговорностите, които има към палестинския народ" и продължава да управлява в Газа.

Избран е за политически лидер на Хамас през 2017 г. През 2018 г. Държавният департамент на САЩ обявява Исмаил Хания за терорист. През последните години той живее в Катар.

Как ще се отрази смъртта на политическия лидер на Хамас на войната в Газа?

Все още не е ясно как смъртта на Исмаил Хания ще се отрази на войната в Газа. Тя започна след офанзива на радикалната палестинска групировка Хамас срещу Израел през октомври миналата година. Хания следеше отблизо преговорите за мир в анклава и обсъждането на сделка за връщането на взетите от Хамас заложници.

Въпреки острите си изказвания, Хания е възприеман от политическите анализатори като умерен и прагматичен. В сравнение с по-радикалните лидери на групировката - Мохамед Дейф и Яхия Синуар, които са в Газа, и за които се предполага, че стоят зад атаката срещу Израел.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са версиите за трагедията край Елин Пелин?
Какви са версиите за трагедията край Елин Пелин?
Пожарът в Струмяни е приоритетен, заяви областният управител на община Благоевград
Пожарът в Струмяни е приоритетен, заяви областният управител на община Благоевград