НОВИНИ

С тежка техника лозари и винопроизводители блокираха главния път за Слънчев бряг край Каменар

Образувани са километрични опашки от автомобили

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
09:30, 31.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

С тежка техника лозари и винопроизводители блокираха главния път за Слънчев бряг в района на Каменар край Поморие. За минути се образуваха километрични опашки от автомобили.

Причината за недоволството е наредба, според която всеки един производител на грозде трябва да го събере и претегли директно в масива, след което да пусне електронна декларация до НАП с електронен подпис и да получи код от приходната агенция.

Едва след това гроздето може да напусне лозовия масив.

От бранша смятат, че това на практика е неприложимо, тъй като в лозята няма интернет, нито квалифицирани хора, които да се справят с това. А докато трае процесът гроздето ферментира.

Въпреки многократните призиви този контрол да отпадне от бранша казват, че до момента исканията им са без резултат.

Наредбата е неприложима, трябва да имаме кантар, което е абсолютно невъзможно, тъй като е огромен разход, няма ток, няма площадки, няма подходи, това е голямо съоръжение, коментират лозарите.

По думите им това ще доведе до много грозде, което няма да се прибере и продаде и са възможни фалити.

"Подкрепям протеста и разреших затваряне на пътя до 11 часа. Има два обхода - единият, който води към Ахелой и Слънчев бряг и другият, който води към Бургас, няма да има проблем за преминаващите автомобили", заяви в "Денят започва" кметът на Поморие Иван Алексиев.

Поясни, че протестът е мирен.

"Гроздопроизводителите са изключително притеснени, защото има от тях доста възрастни хора, нямат лаптоп, нямат електронен подпис. Как ще подават тези декларации, на лозовите масиви няма ток. Другото, което е, има масиви, където няма мобилни телефони, камо ли интернет, за да се пусне от там декларацията", допълни Йордан Чорбаджийски, председател на Националната лозаро-винарска камара.

"Има хора, които даже нямат завършен 8-ми клас. Не могат да се оправят с такива неща, с такива документи", коментира Стоянка Танева, бригадир на лозов масив.

"Този протест не е за пари, не е за субсидии, може би е първият такъв протест. Искаме да се чуе наистина мнението на работещите хора", каза още Димитър Пилонтов, лозар.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обзор на Ден 4 на олимпийския турнир по плуване (ВИДЕО)
Обзор на Ден 4 на олимпийския турнир по плуване (ВИДЕО)
Пеевски: “Мистър кеш” разцепи ДПС
Пеевски: “Мистър кеш” разцепи ДПС