НОВИНИ

Президентът Радев: Възможности за избор на нов служебен премиер няма и това е проблемът

Не се меся във вътрешните дела на нито една партия, заяви още държавният глава

живо радев меся вътрешните неща нито една партия
bnt avatar logo
от БНТ
11:58, 31.07.2024
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев заяви, че не се меси във вътрешните дела на нито една политическа партия. Той отговори на нападките на председателя на ДПС Делян Пеевски като ги определи като долнопробни конспирации и медийни димки.

"Явно, когато имаш амбиции да управляваш цялата държава, а не можеш да управляваш собствената си партия, явно си изнервен. Нож не мислите ли, че прекалено дължго медиите ни занимават с личните тревоги и вълнения на въпросния господин, които се опитват да ни се представят като някакъв обществен въпрос. Това не е обществен въпрос, а личен въпрос, лична драма, която естествено върви към своята развръзка", заяви президентът.

Държавният глава коментира и твърденията на Пеевски, че заедно с ПП-ДБ организира сваляне на председателя на парламента Рая Назарян:

"Не мога да коментирам фантазиите на други хора. Не ме въвличайте в подобни конспирации, аз такива конспирации не участвам".

Според Румен Радев последните промени в конституцията и последвалите решения на Конституционния съд водят до катастрофални резултати. Сред най-големите проблеми е, че възможностите за избор на служебен министър-председател се ограничават все повече.

"Домовата книга става все по-къса, все повече хора отпадат от нея. В момента, в който бяха обявени тези промени, някои хора като заместника на обмудсмана си подадоха оставката, други заявиха публично пред вас, че не могат да се нагърбят с тази отговорност и това е един от огромните проблеми на тези промени, защото това е сериозна длъжност, това е министър-председател на републиката.

Вече ясно заявих и при назначението на предишното правителство, че някои от министрите, ако аз ги назначавам, не биха били министри. Също така бих подходил по друг начин и към премиера. Но отговорност за тези назначения и промени вече имат тези хора, които промениха констиуцията, защото списъкът става все по-малък, възможностите на практика ги няма за избор. Ето това е огромният проблем - няма възможности за избор на министър-председател", заяви Радев.

Според него промените в конституцията изкривяват и функциите на редица важни инстиуции като БНБ, Омбудсмана, Сметната палата, защото оттук нататък, когато се избират хора за тези позиции, ще се мисли и за презумпцията, че тези хора могат да бъдат избрани и за министър-председател.

"Като цяло - цялостната оценка за този експертимент с шестата поправка на констиуцията е, че не само не постигна съдебна реформа, но и съществено разклати конституционните устои на държавата.

Нямаме съдебна реформа, но в момента имаме управление без никаква политическа отговорност. Хора с двойно гражданство не могат да са министри, но могат да са депутати. Тоест, те могат да избират министри, да коват закони и да вземат важни решения за националната сигурност. Излиза, че едно обикновено Народно събрание не може да пипа правомощията на главния прокуроар, но има право съществено да ограничи правомощията на държавния грава и то тези правомощия, които пряко касаят държавното управление", каза още Радев.

Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев участва в тържествената церемония, на която ще бъдат връчени дипломите на офицерите от "Випуск 2024 -"Цар Симеон Велики" на Военната академия "Георги Стойков Раковски".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Кръвта на Хания няма да бъде пролята напразно": Лидерът на Хамас загина след покушение в Техеран
"Кръвта на Хания няма да бъде пролята напразно": Лидерът на Хамас загина след покушение в Техеран
Французойка спечели златния медал в триатлона на Игрите в Париж
Французойка спечели златния медал в триатлона на Игрите в Париж