НОВИНИ

Разраства се пожарът на българо-гръцката граница

Ситуацията с огнената стихия се усложнява 

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Аксения Ангелова
09:56, 03.08.2024 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Усложнява се ситуацията с пожара на българо-гръцката граница в планината Славянка. Огънят, който бушува вече две седмици, се е разпространил тревожно през тази нощ. На терен работят пожарникари, горски служители и доброволци. В гасенето ще се включат двата самолета от Швеция, които ще пълнят вода от язовир в Гърция.

Няма опасност за населените места около границата, но положението изглежда тревожно днес. Заради силния вятър през нощта огънят се е разпространил и старите огнища са много трудни за овладяване. Теренът е изключително труден за работа. Огънят е преминал през мини, така, че това позволява да се работи наземно.

снимка: Аксения Ангелова

През последните дни гасенето там се осъществяваше само наземно, тъй като летателната техника беше пренасочена към другите критични точки - Малешевска планина и село Сенокос.

"Ситуацията продължава да бъде сложна, защото достъпът до този район е изключително труден. Няма много време да се достигне до мястото, където има фронт на пожара", обясни СХР Александър Джартов- директор на ГДПБЗН.

"Територията, която е засегната е 700 декара. Площта обаче, която ние сме заградили и периметъра, който пазим е 3000 декара. Смятаме, че в тази зона ще можем да локализираме пожара като го ограничим от всички страни и не му позволим да се разпространява", каза СХР- Пламен Поюков- директор на ДГС- Катунци.

"Хората са много внимателни. Обезопасен е районът, в който се мисли, че има останали боеприпаси. Така, че преди всичко следим за безопасността на хората, които са горе", посочи СХР-Георги Динев- областен управител на Благоевград.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джокович: Разбира се, че ще се боря за злато в неделя
Джокович: Разбира се, че ще се боря за злато в неделя
Автобус номер 200 тръгва от днес в столицата за лов на туристически атракции
Автобус номер 200 тръгва от днес в столицата за лов на туристически атракции