НОВИНИ

Давидис към освободения от Русия затворник Олег Орлов: "Слава Богу, че те виждаме свободен"

С Орлов делят една кауза - защитата на демокрацията и на човешките права в Русия

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
09:23, 03.08.2024
Чете се за: 05:45 мин.
По света
Слушай новината

Една от големите теми от отиващата си седмица - размяната на затворници между Русия, Съединените щати и още пет държави. Помилвани бяха знакови руски дисиденти, а в Русия се завърнаха полковник от Федералната служба за сигурност, когото медиите наричат личният наемен убиец на Путин, хакер и семейство шпиони.

Постепенно се разкриват детайли около сделката, чийто финални параметри са договаряни повече от година и половина, и част от която е трябвало да бъде и най-яркият критик на Кремъл - Алексей Навални. Сред освободените е Олег Орлов - председател на правозащитния център "Мемориал", осъден на две и половина години затвор за дискредитиране на руската армия. За емоцията от завръщането говори Сергей Давидис - директор на програмата за политически затворници към "Мемориал" и колега на Орлов от 20 години.

"Ще му кажа, че го поздравявам и че съм много радостен, че той е на свобода. Това е основното, което чувствам. И това бих му казал. Слава Богу, че въпреки всичко, имаме възможност да го видим на свобода."

Разговаряме със Сергей Давидис часове след като Олег Орлов е кацнал в Анкара. Давидис с нетърпение очаква обаждането на колегата си с когото делят една кауза - защитата на демокрацията и на човешките права в Русия. Разказва, че е разбрал за готвещия се обмен преди седмица, когато от руски затвори започнаха да изчезват именити дисиденти

"Абсолютно е видно, че не правозащитни обстоятелства са повлияли на това, кога да се случи обменът, а политически. Но ако правилно разбираме, такъв вид обмен, за който тепърва ще научаваме подробности, се е подготвял още в началото на годината, но процесът е прекъснат заради убийството на Алексей Навални. Тази идея не се провалила, но е било необходимо време за ново съгласуване, за промени в концепцията, като се има предвид, че основният елемент вече го няма. Сега всичко това е уредено, препятствията са преодолени, имало е предоговаряне. Не мисля, че са търсили синхрон с някакви политически събития."

Кой да бъде освободен от руските политически затворници са решавали американските и германските официални лица, които са водили преговорите, смята Давидис.

"Логиката на места ясна, на места не съвсем. От една страна, това са хора свързани с Германия и САЩ, от друга страна това са известни медийни личности. За Олег Петрович (Орлов) - Байдън по време на изказването си го спомена като председател на правозащитен център Мемориал, който е носител на Нобелова награда. И е на пълно нормално такава личност да бъде включена. А след убийството на Навални, е напълно естествено в списъка за обмен да бъдат включени неговите сподвижници/съратници - Ченишева, Фадеева, Останин."

Питам Давидис защо за Путин са важни точно тези хора. Освен личните мотиви по отношение на Красиков, за които пишат медии, има и функционални.

"Що се отнася до Красиков, а и до всички останали, извършвали престъпления под пряката заповед на властта, разбира се, за нея, а и за самия Путин лично, е изключително важно да освободят тези хора, за да има възможност тези престъпления да продължат да бъдат извършвани. Ясно е, че сега онези, които ще получават заповеди да убият някого или да направят нещо друго незаконно, на територията на чужди държави, ще вярват, че руската държава ще ги освободи - по примера на Красиков. И това е тъжният резултат от този обмен. Но за съжаление неизбежен, след като се налага да се освобождават престъпници не заради това, че са се поправили или че са се разкаяли, а защото ги заменят за - на практика - за заложници."

Не бива да си мисли, че сега отношенията между Русия и Запада ще се променят, но все пак е кат на сътрудничество, което не бива да се подценява.

"Но и да мислим, че това е едно много положително действие, което дава основание да се рисува радостна перспектива за подобряване на отношенията - също не е вариант. Това е едно умерено положително събитие, което създава още един прецедент на взаимодействие. Каквото напоследък липсва, и даже и то може да се разглежда като положително явление."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боксьорът Давид Де Пина спечели исторически първи олимпийски медал за Кабо Верде
Боксьорът Давид Де Пина спечели исторически първи олимпийски медал за Кабо Верде
Париж 2024: Програма - 03.08.2024 г.
Париж 2024: Програма - 03.08.2024 г.