НОВИНИ

Хореография на размяната: Тайни преговори, един наемен убиец и едно телефонно обаждане

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
15:12, 02.08.2024
Чете се за: 09:37 мин.
По света
хореография размяната тайни преговори един наемен убиец едно телефонно обаждане
Слушай новината

Прочутият руски убиец Вадим Красиков и американският журналист Иван Гершкович се качват в Турция на отделни самолети - това е само кулминацията на преговорите за най-драматичната размяна на затворници между Русия и САЩ от Студената война.

Джо Байдън прие близките на освободените затворници и те разговаряха по телефона от Овалния кабинет. На въпрос какво е казал на четиримата, които пътуват към Вашингтон, Байдън отговаря - "Добре дошли почти у дома!". Но усмивките пред камерите в Белия дом крият болката на дългите месеци на очакване и трескави преговори.

  • Подготовката

"Тази тема обича тишината" - това е опорната точка, която руски официални лица използват всеки път, когато бъде зададен въпрос за евентуална размяна на затворници. Месеци наред това беше коментарът от Кремъл.

Така обича Москва да се справя с проблемите - с тайни сделки, сключени при закрити врата. "Заложническата дипломация" се води далеч от телевизионните камери. Разузнаванията си говорят по свои канали, правителствата - също. Докато Москва не получи това или по-скоро този, когото иска.

Но въпреки "мълчанието", имаше сигнали, че нещо се случва. Още през 2023 г. по време на ежегодната "Равносметка на годината" в отговор на американски репортерски въпрос, руският президент Владимир Путин казва, че подобно споразумение трябва да е изгодно и за двете страни. По-късно в интервю през февруари за американския телевизионен водещ Тъкър Карлсън, Путин не изключи възможността журналистът Иван Гершкович да се върне в родината си. Така Москва даде един доста публичен и ясен сигнал: "Готови сме за сделка".

  • Един телефонен разговор

Белият дом работи усилено и тайно за освобождаването на журналиста от "Уолстрийт Джърнъл" Иван Гершкович, бившия морски пехотинец Пол Уилън, репортера на "Радио Свобода" Алсу Курмашева и отявления критик на Путин - Владимир Кара-Мурза, който притежава зелена карта.

Преговорите се водят въпреки напрежението между Изтока и Запада заради войната в Украйна. Американските преговарящи не работят сами. Споразумението е резултат и от усилена работа на европейските съюзници, които трудно се съгласяват с искането на Москва да се върнат редица руски граждани, извършили сериозни престъпления.

Джо Байдън подрежда ключовото парче от пъзела на 21 юли - деня, в който 81-годишният демократ се оттегли от битката за Белия дом и отстъпи място на вицепрезидента си Камала Харис.

Затворен в лятната си къща в Делауер заради COVID-19, Байдън не бърза да обяви на света, че няма да търси втори мандат. Преди това съобщение има друга важна работа.
"Буквално час преди да пусне съобщението за оттеглянето, Байдън разговаря по телефона със словенския си колега Наташа Мусар и я призова да направи необходимото, за да бъде сключена сделката", разказва високопоставен служител от Белия дом. По-късно Словения освободи двама руснаци, обвинени в шпионаж.

  • "Стискахме палци"

До последно никой не знае дали сделката ще се осъществи. Доказателство за огромното напрежение са първите думи на съветника по национална сигурност Джейк Съливан, който излезе пред пресата в Белия дом, преглътна и каза - "Денят беше добър!".

"До последно не смеехме да вдишаме и стискахме палци само до преди няколко часа", допълни Съливан.

Процесът довел до вчерашната кулминация започва още през 2018 г., когато Пол Уилън е арестуван, докато Доналд Тръмп е президент. Не само, че Уилън не е освободен, но е задържан и Гершкович, докато е в командировка от "Уолстрийт Джърнъл" в Екатеринбург през март 2023 г. Така всички усилия на американските власти стават два пъти по-сложни. Голямото искане на Москва в замяна на освобождаването на американците е Вадим Красиков, който е в затвор в Германия след показно убийство на бивш командир на чеченските бунтовници.

  • Германската "сделка с дявола"

Германия трудно преглъща решението да предаде наемен убиец, извършил толкова дръзко престъпление в страната. За да убедим Берлин, разказва Съливан, "бяха необходими изключителни дипломатически умения, като се започне от президента".
Пробивът идва по време на разговори между Джо Байдън и германския канцлер Олаф Шолц през април в Овалния кабинет.

"За вас ще направя това", е казал Шолц на Байдън, разказват американски официални лица.

Решението на Шолц предизвиква противоречиви реакции в Германия. От всички държави, освободили руски затворници, Берлин плаща най-високата цена. Вадим Красиков излежаваше доживотна присъда за убийство, което шокира цяла Германия. В замяна на Красиков Германия си връща 12 затворници от Русия, сред тях руски дисиденти и петима свои граждани, които са държани в затвори в Русия и Беларус.

Германски медии съобщават, че заради сделката има скандали между канцлерството и германското правосъдие, тъй като присъдата на Красиков трябва да бъде отменена, за да бъде депортиран. Появяват се критики за неправомерна политическа намеса в правосъдието.

Германският клон на правозащитната организация "Амнести Интернешънъл" осъди сделката за размяна и обяви, че тя носи "горчив вкус" и създава равенство между "един убиец, осъден при справедлив процес" и "хора, които просто са упражнявали правото си на свобода на словото".

Критиците на решението за Красиков твърдят, че освобождаването му само насърчава руския президент Владимир Путин, който казва, че руснакът е действал от "патриотични чувства" и е "ликвидирал един бандит".

  • Смъртта на Навални

През февруари тази година напрегнатите дипломатически преговори навлизат в тъмна фаза. Причината е смъртта на най-изявения критик на Кремъл Алексей Навални, който също е бил в списъка на Съединените щати за размяна.

"Целият преговорен екип имаше усещането, че вятърът вече не духа в наша посока", разказват американски официални лица.

По случайност в деня, в който е съобщено за смъртта на Навални, родителите на Гершкович имат среща с Джейк Съливан в Белия дом. "Пътят няма да е така гладък", им казва той тогава. Обещава им да продължат да работят по сделката за размяна, въпреки смъртта на Навални.

Първоначалният замисъл е бил Алексей Навални да бъде заменен за така желания от Кремъл Вадим Красиков.

  • Хореография на размяната

С разговора между Джо Байдън и Олаф Шолц сделката вече придобива окончателен облик. Следва внимателно планиран развой на събитията.

Делото срещу Иван Гершкович тръгва по бързата писта в руската съдебна система и той получава присъда от 16 години затвор. Светкавичното развитие на процеса подсказва, че се подготвя размяната му.

В деня на освобождаването дъщерята на Алсу Курмашева празнува 13-ия си рожден ден. В Белия дом президентът и близките на останалите затворници пеят "Честит рожден ден" - най-щастливият в живота на момичето.

Снимки: БТА

Всички страни твърдят, че сделката за размяна е добра. Но така на Русия беше показано, че "заложническата дипломация" работи и може успешно да използва като разменна монета, както на чуждестранни, така и на руски затворници.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хигиенистка е провеждала интервюта за българско гражданство в консулството ни в Битоля
Хигиенистка е провеждала интервюта за българско гражданство в консулството ни в Битоля
Земетресение с магнитуд 5 разтърси Южна Италия, няма данни за сериозни щети
Земетресение с магнитуд 5 разтърси Южна Италия, няма данни за сериозни щети