НОВИНИ

Германия посреща затворниците от Русия

Канцлерът Шолц прекъсна лятната си отпуска за да ги посрещне на летището в Кьолн

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
06:09, 02.08.2024 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Останалите от общо 16 затворници,освободени от Русия, пристигнаха в Германия.

Канцлерът Шолц прекъсна лятната си отпуска, за да ги посрещна на летището в Кьолн. Той определи срещата си със затворниците като "много трогателна" и заяви, че размяната е била трудно, но правилно решение. Сред освободените има германски граждани и руски политически затворници. В замяна Русия си върна осем граждани. Споразумението е договаряно тайно повече от една година с турско посредничество. Размяната се е състояла на летището в Анкара. Дотам затворниците са били транспортирани със седем самолета - два от Съединените щати и по един от Германия, Полша, Словакия, Норвегия и Русия.

Американският президент Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис посрещнаха тримата американски граждани, които бяха освободени от Русия. Те са част от най-голямата размяна на затворници между Изтока и Запада след края на Студената война.

Журналистът от "Уолстрийт Джърнъл" Иван Гершкович, бившият морски пехотинец Пол Уилън и руско-американската журналистка Алсу Курмашева пристигнаха в авиобаза Андрюс.

Гершкович е използвал официалния формуляр на молбата за амнистия до руския лидер Путин за да му поиска интервю, съобщава Би Би Си.

Стана ясно, че руският активист Владимир Кара-Мурза, който има американска виза, отива в Германия. Семейството му обаче сподели радостта в Белия дом.

По-рано вицепрезидентът Харис съобщи, че е разговаряла с вдовицата на покойния руски опозиционер Алексей Навални, който трябваше да бъде част от размяната на затворници. Харис е уверила Навалная, че Съединените щати стоят зад борците за свобода в Русия и изрази облекчение от завръщането на своите сънародници.

"Руските власти ги арестуваха и във фиктивни процеси ги осъдиха на дълги срокове затвор. Това беше ужасно извращение на правосъдието в продължение на много години. Президентът Байдън и аз и нашият екип участвахме в сложни дипломатически контакти, за да върнем у дома тези неправомерно задържани американци", заяви Камала Харис - вицепрезидент на САЩ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Каравелово недоволни срещу ръководството на читалището, защо?
Жители на Каравелово недоволни срещу ръководството на читалището, защо?
Премиерът Главчев ще инспектира трафика на "Дунав мост"
Премиерът Главчев ще инспектира трафика на "Дунав мост"