НОВИНИ

На три фронта: Продължава борбата с огнената стихия в Югозападна България

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Владислава Миланова
05:45, 02.08.2024 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Пореден ден борба с пожарите. Продължава гасенето на огъня, който се разгоря вчера между симитлийското село Сенокос и Стара Кресна.

Пожарът навлезе в гора и е труден за овладяване. През нощта екипи на пожарната дежуриха на място, а от тази сутрин се събират и доброволци в Сенокос, които да помогнат в борбата с огъня. При пожара вече изгоряха четири къщи, няма пострадали.Това е най-трудният терен от Горско стопанство - Симитли и не позволява да се вкара верижна техника. Затова ще се разчита само на въздушно гасене. Към мястото веднага бяха пренасочени голяма част от екипите, които гасят големия пожар в община Струмяни. Включи се и хеликоптер на военно-въздушните сили.

Пожарът в община Струмяни между селата Цапарево и Кърпелево все още не е локализиран. Все още има две активни огнища. Вчера имаше изгледи за локализиране на огнената стихия, но вечерта огънят отново се превърна от низов във върхов заради вятъра в района и се насочи към евакуираните села, най-близо е до село Кърпелево.

Екипите на пожарната са били цяла нощ на терен. Тази сутрин бяха заменени с нови сили, включително и много доброволци. Част от доброволците са пренасочени към пиринското село Сенокос, където ситуацията е по-рискова. В следобедните часове вятърът в района се засилва и пожарът често преминава от низов във върхов, което затруднява огнеборците.

Очаква се в пожара да се включи и летателна техника. Но не се знае каква, тъй като самолетите и хеликоптерът от Швеция са пренасочени към пиринското село Сенокос.

Продължава борбата и с стихията в планина Славянка, там огънят завзе още територии. Днес усилията ще са насочени към гасене с хора на терен, доколкото е възможно, докато все още няма силен вятър. Най-вероятно и днес ще се разчита и на доброволци при овладяването на пожарите. Очаква се в гасенето на пожарите в Югозападна България отново да се включат самолети и хеликоптери, но ще бъде преценявано накъде да бъдат насочвани те, тъй като ситуацията се променя изключително бързо в зависимост от посоката на вятъра.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Овладяна е ситуацията след пожара на военния полигон "Корен"
Овладяна е ситуацията след пожара на военния полигон "Корен"
ЦСКА 1948 продължава напред в Лигата на конференциите
ЦСКА 1948 продължава напред в Лигата на конференциите