НОВИНИ

Проверка на БНТ: Масовата продажба на балони с райски газ по Черноморието не спира

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Елеана Цанова
20:42, 01.08.2024
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Масовата продажба на балони с райски газ по Черноморието не спира. Парламентът одобри на първо четене вчера забрана върху продажбата, включително онлайн, на диазотен оксид и пълнители за него на физически лица без оглед на възрастта им. В разгара на летния сезон в най-големия курортен комплекс у нас “Слънчев бряг” балоните се търгуват напълно свободно.

Наша проверка показа колко е лесно да се купи балон с райски газ на улицата.

Малко след полунощ на централната улица в “Слънчев бряг” райски газ се продава абсолютно свободно - на всички. Поне седем души предлагат на случайни минувачи флакони и балони.

-“С райски газ ли са балоните?”
-“Да!”
-“А каква е цената за един?”
-“7.”
-“7 лева?”
-“Да.”
-“Мога ли да си купя от Вас?”
-“Да!”
-“Добре. Дайте ми един.”

Плащаме в брой, без касова бележка. Служител в близко заведение разказва, че по същия начин балони се продават и на непълнолетни.

"16, 17 ,18-годишни го купуват без никакъв проблем по улиците. За заведенията не знам, защото съм на работа и не виждам какво става. По улиците е съвсем нормално нещо. То е все едно да си купиш дъвка. В целия Слънчев бряг е това нещо. На всяка крачка може да се намери".

"В Холандия това е незаконно. Ако те хване полицията, ще загазиш. Опасно е."

Скоро и в България продажбата на райски газ ще бъде незаконна - без значение от възрастта на потребителя.

“Един балон, ако не причинява вреда, то няколко балона създават вече един дисбаланс в организма. И всеки организъм особено от подрастващи, които не са завършили своето физическо развитие, балансът и промяната в техния организъм е много съществена. Имаме припадъци, имаме изтръпване на крайници, имам съответно много тежки състояния след това", каза Росица Димова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества-Бургас.

В същото време парламентът забрани на първо четене свободната продажба на райски газ и пълнители с диазотен оксид, включително и онлайн на физически лица.

“Големият спор сега е дали трябва да включим този диазотен оксид в списъка за наркотични. В становището на Министерство на здравеопазването и най-вече, което се базира на експертните становища, е, че райския газ не е наркотичен продукт", отбеляза д-р Галя Кондева, министър на здравеопазването.

Според министър Кондева контролът трябва да се засили.

“Повече проверки - това винаги съществува като възможност, но ние работим в рамките на районните здравни инспекции, където персоналът е този, който е. Така че повечето проверки, винаги можем, като начало по спазване на приетите нормативни уредби, да ги засилим и да им дадем приоритет на тях", подчерта министър Кондева.

Продължават проверките на полицията в курортите за продажба на райски газ в нощни заведения и на непълнолетни. В тях се включват и служители от Агенцията по храните и РЗИ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боксьорките с неустановен пол: Скандалът с участието им на Олимпиадата се разраства
Боксьорките с неустановен пол: Скандалът с участието им на Олимпиадата се разраства
Кирил Киров: Доволен съм след Олимпийските игри, макар винаги да може повече (ВИДЕО)
Кирил Киров: Доволен съм след Олимпийските игри, макар винаги да може повече (ВИДЕО)