НОВИНИ

Ще бъдат ремонтирани още пет "Кугър"-а

bnt avatar logo
от БНТ
18:20, 01.08.2024
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

България трябва да увеличи капацитета за гасене на пожари в близките 3 години. Това заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов в авиобаза Крумово, където заедно с началника на отбраната адмирал Емил Евтимов се срещнаха с екипажите, които участваха в гасенето на пожари. Само за последните две седмици, те са прекарали над 200 часа във въздуха, което води до преумора и на пилотите и на техническия състав за поддръжка на хеликоптерите.

В момента само два хеликоптера участват в гасенето на пожари. Трети стои в резерв за спасителни мисии. Нужни са обаче поне 4 вертолета, за да се застъпват смените на летателния състав и да се обслужват технически машините:

"Имаше един ден, в който изтръпнах като казаха - 12 часа са били във въздуха. Като сложите тази калкулация, подготовка, след полета отново подготовка 15.16 часа и това не е един ден, не е два дни. Тези хора заслужават уважение и благодарност, но и подкрепа", каза Атанас Запрянов – служебен министър на отбраната.

"Ние изпращаме най-подготвените, които са видели какво е пожар. Тези пожари не позволяват ние да качваме нов човек, защото за 9 часа те трябва да се сменят не може никой не може да издържи девет часа да управлява", заяви бригаден генерал - Димитър Иванов - командир на 24 авиобаза Крумово.

В момента се ремонтират пет машини "Кугър", които да са годни за гасителни действия. Нужно е бързо да се подготвят и летци за тези мисии, защото до две години 10 от пилотите ще напуснат заради пределна възраст, а от тях шестима са подготвени да гасят пожари:

"Да, имаме проблеми с личния състав, които ще бъдат решени. Към края на годината ще имаме три-четири. Следващата година ще закупим и други подвесни устройства, надявам се следващото лято да имаме минимум 4 - 5 летящи хеликоптера за пожарогасене", каза адм. Емил Ефтимов – началник на отбраната.

И днес двата хеликоптера участваха в мисии по гасене на пожари в страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антъни Генов се класира за полуфиналите на двойки на турнир в Тунис
Антъни Генов се класира за полуфиналите на двойки на турнир в Тунис