НОВИНИ

Отново се разгоря пожарът в община Струмяни

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Аксения Ангелова
17:53, 01.08.2024
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Пожарът в община Струмяни, в Малешевската планина, отново се разгоря. Силният вятър е възпламенил едно от огнищата в близост до село Цапарево. Пожарът от низов е преминал във върхов. Прехвърлил е направените по-рано просеки. Ситуацията отново става опасна.

Много от пожарникарите, доброволците и летателната техника бяха пренасочени към горящия край село Сенокос пожар. На място в момента има около 20-ина горски служители, които гасят с наземна техника.

Директорът на ДГС „Струмяни“ Росен Янев зааяви за БНТ, че вятърът е западен и насочва пламъците към селата Цапарево и Кърпелево.

Кметът на Кресна, Емил Илиев каза за БНТ, че ситуацията се влошава заради силния вятър в района. Пожарът трудно може да се гаси наземно, тъй като пожарът и върхов и на места достига до над 50 метра.

Рада Стефанова от село Микрево не може да спи спокойно от страх пламъците да не приближат дома й.

"Няма мира, спя един час и ставам нощеска на тоя прозорец, на другия, на другия, обикалям прозорците, страх ме е. Притеснено е, сине, ти да гледаш там как гори, при теб ке дойде, цял живот си печелил и че го стопи", споделя Рада Стефанова.

За локализиране на пожара помогнаха двата военни хеликоптера, които непрестанно обливаха с вода огъня. Десетки доброволци също се отзоваха на призива за помощ.

"Дадоха ми инструкции какво трябва да направя, обадиха ми се и 6.00 часа бях тука, подготвена съм - светлоотразителни, имам с дълъг ръкав, каска, шапка, бутилки с вода, кърпа имам, която, ако се наложи да намокря, лопата, с която разполагам", разказа Ангелина Попова-доброволец.

Заради непредвидимите пориви на вятъра, все още има активни огнища. Опасно е евакуираните да се върнат по домовете си.

"В голямата си част фронтът е овладян, но имаме едно място, което в момента не можем да го достигнем", каза главен комисар Александър Джартов-директор на ГДПБЗН.

"Хората могат да се върнат по домовете си тогава, когато рискът за здравето им е нулев. В селото има денонощна охрана от страна на служителите на МВР", заяви Георги Динев-областен управител на Благоевград.

Другият пожар в планината Славянка на границата с Гърция е погълнал нови територии днес. Гасенето продължава от въздуха.

"В момента работят двата самолета на колегите от Швеция, те успяха да пристигнат днес по-рано и започнаха работа основно по източния фронт, по западния имаме поне един самолет на колегите от Гърция", допълни главен комисар Джартов.

Засега няма опасност пожарът в Република Северна Македония да се прехвърли у нас.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алкарас ще играе за медал при дебюта си на Олимпийски игри
Алкарас ще играе за медал при дебюта си на Олимпийски игри
Овладян е пожар в землището на Ихтиман
Овладян е пожар в землището на Ихтиман