НОВИНИ

"Има такъв народ": Подкрепата за експертно правителство вече е 66 гласа

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
18:52, 01.08.2024
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

"Има такъв народ" и БСП ще продължат разговорите. Това стана ясно след срещата им в парламента в търсене на подкрепа за реализиране на третия мандат, който беше връчен на партията на Слави Трифонов в понеделник.
След едночасовите разговори от ИТН отчетоха, че подкрепата за експертно правителство вече е 66 гласа.

Разговорите започнаха и завършиха по един и същи начин - с благодарност и деклариране на сходство във вижданията.

"Психологически ми е сравнително спокойна тази среща, защото вие сте другата парламентарна партия, която е изразявала мнението, че от кризата може да се излезе само с експертно правителство", каза Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

"С огромно уважение подхождаме към тази среща и с държавнически подход. Смятаме, че третият мандат е много по-различен от първите два", заяви Борислав Гуцанов, председател на ПГ на БСП.

ИТН предлагат изцяло нов Наказателен кодекс и промяна в условията за провеждане на референдуми. В едночасовата среща двете партии преповториха, че имат общи политики в редица сектори. Но темата "Украйна" не беше повдигната нито от БСП, нито от ИТН.

"Най-важното е, че общото разбиране за редовен кабинет е водещо. Позицията на БСП е категорична по тази тема за Украйна. Смятаме, че ако се стига до втори разговори, това ще е една от темите, които ще трябва да се коментира твърде ясно", допълни Гуцанов.

Чак след втора среща последната дума ще има Националният съвет на БСП. След днешните разговори беше отчетена и подкрепата засега, в която влизат и част от депутатите на разпадналата се група на "Величие" и на независимите депутати от ДПС.

"Сумарно, до момента имаме 66 народни представители или почти първа политическа сила в този парламент от държавници. Които искат да работят веднага за обществото. В крайна сметка ИТН успя да постигне над 50% от целта до момента", обобщи Станислав Балабанов, ИТН.

Маратонът от разговори продължава утре с "Възраждане" и ПП-ДБ, а в събота са ГЕРБ-СДС. Всички партии са потвърдили участие. Само от парламентарната група на ДПС отказаха да преговарят.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес на Игрите - 01.08.2024 г., 19:00 ч. (ВИДЕО)
Днес на Игрите - 01.08.2024 г., 19:00 ч. (ВИДЕО)
Бонжур
Бонжур