НОВИНИ

Какво знаем за израелските тайни операции в Близкия изток?

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:17, 01.08.2024
Чете се за: 05:00 мин.
По света
Слушай новината

С ликвидирането на Исмаил Хания и Мохамед Дейф, сега вниманието се насочва към Яхия Синуар - политическият лидер на Хамас в Газа. Тел Авив по традиция не коментира операции, извършвани на територията на Иран. Но със серията от покушения, и срещу Хания, и срещу лидера на армията на шиитското движение Хизбула в Бейрут, израелското разузнаване показа, че няма точка, до която не може да стигне и да нанася удар. Тайните операции и покушенията от години са част от репертоара на израелските агенции за разузнаване.

Какви методи използват израелските тайни агенти на Мосад и как усъвършенстват операциите си с нови технологии?

Почти 48 часа след покушението на Исмаил Хания все още няма нито един достоверен видеозапис от мястото на атаката.

Иранските медии съобщават, че лидерът на Хамас е бил в резиденция за военни ветерани в квартал Веленджак в Техеран - един от богатите райони в северната част на иранската столица. Лидерът на Хамас Исмаил Хания е поразен с ракета в собствената му стая, съобщиха от Хамас.

"Изстреляна е ракета, която е влязла в стаята му и го е поразила директно. Сега очакваме разследването, но ракетата е разрушила прозорците, вратите и някои от стените", обясни Халил ал Хая - заместник - ръководител на Хамас в Газа.

"Атаката е шок за иранското правителство, именно защото се случва на територията на Техеран и то в деня на встъпването на новия президент. Това е обида по няколко линии и иранците го приемат много сериозно", подчерта Роксан Фарманфармаян - лектор в Университета Кембридж по международни отношения.

Убийството на Фуад Шукр - вторият човек в йерархията на Хизбула също показва колко дълбоко са успели да проникнат израелските служби в Ливан. Подобен човек не би трябвало да е откриваем - Хизбула предприе извънредни мерки за сигурност след началото на войната между Израел и Хамас.

Шейх Хасан Насрала поиска от своите бойци да изхвърлят смартфоните си, използва се предимно хартия за комуникация, стационарни телефони. Така Фуад Шукр е част от общо 350-те бойци и полеви командири, убити през 10-те месеца на война в Газа. Още в първите дни на годината на погребение на своя предшественик Цви Замир, шефът на Мосад Давид Барнеа казва:

"Днес отново сме във война. Мосад, както преди 50 години, така и сега, ще си разчисти сметките с всички участвали в атаката от 7 октомври", каза Давид Барнеа - директор на Мосад - 03.01.2024 г.

Именно Цви Замир е начело на една от най-сложните в историята тайни акции на Мосад - "Операция "Байонет" след убийството на 11 израелски атлети, отвлечени от палестински бойци през септември 1972 година по време на Олимпиадата в Мюнхен. В продължение на 20 години Мосад достига до всеки един от организаторите на клането. Една от най-известните атаки на Мосад на иранска територия е ликвидирането на ядрения учен Мохсен Фахризаде през 2020 година. Тогава за първи път израелското разузнаване използва изкуствен интелект на чужда територия. Фахризаде беше убит, докато шофира с оръжие, оперирано от робот. Снайперистът, който контролира дистанционно операцията се намира на 1500 километра. Всичко продължава по-малко от минута и са произведени общо 15 изстрела.

"Всеки, който коли децата ни, който убива гражданите ни, който атакува страната ни - кръвта му ще се лее", закани се Бенямин Нетаняху - премиер на Израел.

Но поне трима лидери на Хамас остават живи - Яхия Синуар, Мохамед Синуар и Халед Мешал. Първият е същинският лидер на групировката в Газа и се смята, че той е идеологът на атаката срещу Израел от октомври. Пред британски медии източници, близки до Хамас, казват, че едва двама или трима души знаят локацията на Яхия Синуар.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Донски се класира за полуфиналите на двойки на Чаланджър турнир в Германия
Донски се класира за полуфиналите на двойки на Чаланджър турнир в Германия
Зелим Коцойев спечели титлата в категория до 100 кг на турнира по джудо
Зелим Коцойев спечели титлата в категория до 100 кг на турнира по джудо