НОВИНИ

Исмаил Хания ще бъде погребан в Катар

Хиляди се събраха на траурната церемония в Техеран

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:17, 01.08.2024
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

В Техеран започна погребалната церемония за убития лидер на "Хамас" Исмаил Хания. Той ще бъде погребан в Катар, където живееше в изгнание. Американският държавен секретар Антъни Блинкен призова всички страни в Близкия изток за деескалация и бързо постигане на примирие в Газа.

Траурната процесия на Исмаил Хания започна рано сутринта в Техеран. Десетки хора с портрети на убития лидер на "Хамас" и палестински знамена се събраха около Техеранския университет в центъра на иранската столица, където лично върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей отслужи молитва. Хиляди се включиха в последвалата траурна процесия, преди тялото на Хания да бъде транспортирано в Катар за погребение.

На фона на опасенията за ескалация в Близкия изток, Съветът за сигурност на ООН се събра на извънредно заседание по искане на Иран. Отправен беше призив за дипломатически усилия за предотвратяването на много по-голям и по-широк конфликт.

"Необходими са бързи и ефективни дипломатически усилия за деескалация. Съветът има решаваща роля в това отношение. Сега е моментът", каза Розмари Дикарло, заместник генерален секретар на ООН по политическите въпроси.

Китай и Русия осъдиха убийството на Исмаил Хания, а представителят на Иран го определи като терористичен акт. САЩ, Великобритания и Франция повдигнаха въпроса за иранската подкрепа спрямо дестабилиращи играчи в региона.

По време на посещение в Монголия, в рамките на азиатската си обиколка, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че е в постоянна връзка с колегите си в Близкия изток. Той потвърди, че приоритет за Вашингтон остава прекратяването на огъня в Газа и освобождаването на заложниците.

"В момента посоката за региона е към повече конфликти, повече насилие, повече страдания, повече несигурност. Затова е от решаващо значение да прекъснем този цикъл. И това ще започне с прекратяване на огъня", каза Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

Заради напрежението в Близкия изток редица държави отправиха предупреждения да се избягват посещения в Ливан, а Германия дори призова гражданите си да напуснат страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Габриела Георгиева остана извън полуфиналите на 200 метра гръб
Габриела Георгиева остана извън полуфиналите на 200 метра гръб
Израел потвърди смъртта и на военния лидер на Хамас - Мохамед Дейф
Израел потвърди смъртта и на военния лидер на Хамас - Мохамед Дейф