НОВИНИ

До 5000 лева глоба за туристи, палили огън в защитена местност

bnt avatar logo
от БНТ
21:01, 01.08.2024
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

На фона на бушуващите пожари в цялата страна, служители на НП „Рила“ заловиха туристи, палили огън в защитената местност. Инцидентът става през почивните дни, в парков участък „Говедарци“ . Нарушителите са установени на място, а глобата която ги очаква е в размер до 5000 лева.

Служителите от Паркова охрана и Контрол към НП „Рила“ получават сигнал за туристи, които бивакуват и са запалили огън в района на Йончево езеро. Съставен е акт за административно нарушение.

„Тежестта с определянето на наказателното постановление е свързана с факта, че при пълна забрана се пали огън от посетители на парка", обясни д-р Стефан Кирилов , Дирекция „Национален парк Рила“.

Възможната глоба, съгласно Закона за защитените територии, при неспазване установените правила за поведение , режим и норми , е от порядъка от 500 до 5000 лева за физически лица . Това е шестото нарушение за палене на огън от началото на активния туристически сезон. От началото на месец май до края на месец ноември е в сила пълна забрана за палене на огън на открити пространства на територията на парка.

„Пак в северната част на парка, за палене на огън на определено място, което е обезопасено за палене на огнище, но тъй като е въведена забрана през пожароопасния сезон в защитените територии, пак е нарушение“, заяви Д-р Стефан Кирилов , Дирекция „Национален парк Рила“.

„Температурите са много високи, духа непрекъснато вятър, растителността вече е суха, и всяко едно запалване на огън или създаване на предпоставки, свързани с предизвикване на запалване на огън е изключително опасно. Поради тази причина не би следвало никой да използва открит огън в природата, включително и тези места, които са обозначени, обезопасени по принцип“, предупреди гл. комисар Александър Джартов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

От НП "Рила" апелират през активния туристически сезон туристите да се движат само по маркираните пътеки, и да не навлизат в езерата, което също е абсолютно забранено.

БНТ - Благоевград

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Иванов се срещна с Джани Инфантино в Париж
Георги Иванов се срещна с Джани Инфантино в Париж
Олимпийските шампионки Барбора Крейчикова и Катержина Синякова отпаднаха на четвъртфиналите на турнира на двойки
Олимпийските шампионки Барбора Крейчикова и Катержина Синякова отпаднаха на четвъртфиналите на турнира на двойки