НОВИНИ

Погребаха Навални в Москва (СНИМКИ)

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
15:29, 01.03.2024
Чете се за: 04:30 мин.
По света
Слушай новината

С викове "Алексей" и "Не се страхуваме!" хиляди хора се събраха пред църквата "Иконата на Божията майка" в Москва за опелото на Алексей Навални. Ковчегът с тленните останки на опозиционера пристигна малко след 13.00 ч. и беше посрещнат с аплодисменти и цветя.

"Алексей Навални демонстрира рядко срещан кураж. Майка съм на 4 деца и знам, че този мъж даде живота си за тяхното бъдеще. Трудно ми е да говоря, чувствам се така сякаш съм загубила свой близък роднина", сподели една от присъстващите.

"Тук съм, за да почета героя на Русия - Алексей Навални. Вярвам в идеите му, но и вярвам, че той беше човек. Не беше нито светец, нито мъченик. Но се върна в Русия напразно. Надявам се поне смъртта му да донесе промяна за хората, които днес са тук", разказа Валерий.

На погребението присъстваха родителите на Навални - Людмила и Анатолий. На опелото бяха и посланиците в Москва на САЩ, Германия и Франция. Екипът на Алексей Навални, който стриймваше на живо в Youtube погребението, съобщи, че са възникнали проблеми с покритието на мобилните оператори. За проблем със сигнала от Москва съобщиха и от Си Ен Ен.

В продължение на няколко дни близките на опозиционера търсеха първо погребална агенция, а след това и църква, която да се съгласи в нея да бъде извършено погребението. От рано сутринта в района на църквата и Борисовското гробище се наблюдаваше засилено полицейско присъствие.

От Кремъл заявиха, че "неразрешените събирания на хора са в нарушение на закона". На въпрос има ли какво да каже на близките на Алексей Навални, говорителят на Владимир Путин - Дмитрий Песков отговори "не, нямам".

"Няма какво да коментираме. Може би е редно да напомним, че има закони и тези закони трябва да се спазват. Всички неразрешени масови събирания, са в нарушение на закона, а участниците в тях ще понесат отговорност", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Дълги опашки се извиха и пред Борисовското гробище. Привържениците на Навални са дошли да го изпратят в последния му земен път с ясното съзнание, че може да бъдат арестувани.

"Тук сме, защото това е единственото, което можем да сторим. Защото така изразяваме гражданската си позиция", обясни Ярослав, един от присъстващите.

"Алексей Навални беше най-добрият сред нас. Бореше се за свобода, срещу корупцията, направи много повече за страната ни от правителството. Ще го оценим едва след време", каза мъж на име Иван.

Алексей Навални почина при неизяснени обстоятелства на 16 февруари. Опозиционерът излежаваше 19-годишна присъда, а през декември, след като в продължение на дни нямаше информация за местонахождението му, стана ясно, че е преместен в затворническа колония отвъд Полярния кръг. Съпругата му Юлия посочи Владимир Путин като убиец на съпруга ѝ. Навални беше най-яростният критик на Кремъл.

След лечение в Германия заради отравяне, избра да се върне в Русия през 2021 година, където знаеше, че го очаква затвор и никаква милост.

Малко след 15.00 ч. Навални беше погребан. При спускането на ковчега звучеше "My way" на Франк Синатра.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проблем с двигателя е попречил на Никола Цолов да грабне първото място в Бахрейн
Проблем с двигателя е попречил на Никола Цолов да грабне първото място в Бахрейн
Румен Радев: Искам да видя повече от Тагарев
Румен Радев: Искам да видя повече от Тагарев