НОВИНИ

Алексей Навални ще бъде погребан днес в Москва

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
06:17, 01.03.2024
Чете се за: 01:35 мин.
По света
Слушай новината

Днес ще се състои погребението на руския опозиционер Алексей Навални в Москва. Опелото е планирано в църква, която е събирала дарения за руската армия и широко подкрепя войната в Украйна.

Многобройни публикации в социалните медийни платформи на църквата в рамките на последните две седмици ясно показват, че нейните духовници и миряни подкрепят войната в Украйна. На кадри от видеоклип се вижда - как свещеник и друг мъж стоят пред джип "Нива" в близост до църквата. Неидентифициран мъжки глас казва, че той е бил закупен с дарени средства, за да помогне на "нашите воини" в Украйна и им пожелава победа и безопасно завръщане.

Друго видео, публикувано от неделното училище на църквата, показва осем млади момичета - всички, с изключение на едно, носещи зелени армейски шапки. Те маршируват на сцена, а от високоговорител звучи военна песен и публиката ръкопляска в унисон. Видеото е от миналата седмица, когато в Русия бе отбелязан Денят на "Защитника на родината". Навални почина внезапно на 16 февруари в арктическа наказателна колония, където излежаваше присъда от над 30 години затвор. В продължение на седмица майка му правеше опити да получи тялото му.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Критики срещу Израел след обстрел на палестинците
Критики срещу Израел след обстрел на палестинците
Президентът ще участва в дипломатически форум в Анталия по покана на Ердоган
Президентът ще участва в дипломатически форум в Анталия по покана на Ердоган