НОВИНИ

Политически дуел в САЩ: Байдън и Тръмп на границата с Мексико

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:35, 29.02.2024 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
По света
Слушай новината

Американският президент Джо Байдън и претендентът за поста му Доналд Тръмп са на границата с Мексико.

Залогът в този своеобразен политически дуел е миграцията- въпрос, който може да реши президентските избори през ноември. Миналата година през тази граница са влезли 2,5 милиона мигранти без документи. Целта на държавният глава е да убеди гласоподавателите си в сериозния си подход към проблема.

Милиардерът - републиканец иска отново да постави на дневен въпроса, който е във фокуса на неговата политическа кариера.

Целта на държавния глава е да убеди гласоподавателите си в сериозния си подход към проблема.

Милиардерът-републиканец пък иска отново да постави на дневен ред въпроса, който е във фокуса на неговата политическа кариера.

Доналд Тръмп отива в Ийгъл Пас, Тексас. Губернаторът-републиканец на щата Грег Абът вдигна местната национална гвардия срещу мигрантите без документи и построи огради от бодлива тел край граничната бразда. Бившият президент вероятно ще изтъкне този агресивен подход, като част от причините за намаляване на миграционния натиск върху Тексас за сметка на Аризона и Калифорния, където управляват губернатори-демократи.

"Мисля, че нашите гранични градове, не само този, се нуждаят от такова внимание. Не знам къде е Байдън, защо му отне толкова време да дойде насам. А сега Тръмп идва тук, според мен това е необходимо", каза Даниел Ернандес - жител на Ийгъл Пас.

Пред "Галъп" 28 процента от американците определят, като своя основна грижа - имиграцията, която изпреварва други проблеми, включително икономиката и инфлацията. Одобрението за работата на Байдън по миграцията е 35 на сто - най-нисък рейтинг по даден проблем, отчита сондаж на "Харис".

"Радвам се, че Тръмп идва, за да види какво наистина, наистина се случва", заяви Даяна Родригес - жителка на Ийгъл Пас.

Лидерите в големи градове, управлявани от демократите, стават все по-критични към миграционните политики на Белия дом. Причината е, че стотици хиляди новодошли се вляха в Чикаго, Лос Анджелис и Ню Йорк сами или с транспорт, организиран от републикански губернатори в щати като Тексас.

Президентът е в Браунсвил, Тексас - знак, че демократите противодействат в област, където са оставили впечатление за слабост. По време на мандата на Джо Байдън на границата са били задържани 6 милиона и 300 хиляди незаконни мигранти - повече, отколкото при неговите предшественици. Според експерти обаче причините за засиления натиск са комплексни, като някои датират отпреди сегашното управление.

Тръмп обещава, че ако бъде преизбран ще засили борбата с нелегалната миграция, включително с мерки на американска територия и създаване на центрове за задържане по границата.

Белият дом намекна, че до няколко дни президентът може да обяви по-строги мерки по границата и затягане политиките за предоставяне на убежище. Подобни ходове биха отговорили донякъде на критиките, че не е направено достатъчно за справяне с проблема, който самият държавен глава определи като "криза". Има обаче и риск подобни мерки да отчуждят про-мигрантските кръгове в политическата база на Байдън, която вече претърпя щети заради подкрепата за Израел във войната в Газа.

Междувременно съд в Илинойс забрани на бившия президент да участва в първичните избори на Републиканската партия в този щат заради предполагаемата му роля в щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г. Решението подлежи на обжалване. Върховният съд на Съединените щати ще се произнесе дали той има имунитет по обвиненията в опит за манипулиране на вота през 2020 г. Слушането е през април, решение може да се очаква в края на юни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Червеният пират" е задържан в София
"Червеният пират" е задържан в София
Тодор Неделев: Лудогорец винаги е играел за требъл
Тодор Неделев: Лудогорец винаги е играел за требъл