НОВИНИ

Протест във Видин срещу скока на местните данъци и такси

bnt avatar logo
от БНТ
20:19, 29.02.2024
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Граждани излязоха на протест във Видин, заради високите, според тях местни данъци и такси. Настояват за решение на общинския съвет, с което да бъдат намалени.

Казват, че увеличението на таксата за битови отпадъци за гражданите е двойно, а бизнесът трябва да плаща и по пет пъти в повече. От общината обясниха, че таксата само за домакинствата е била твърде ниска, а за бизнеса не е променяна от 2008 година.

Увеличението на таксата за битови отпадъци е още с решение на миналия общински съвет, но хората сега получават справки за сумите, които дължат за миналата година.

"За мен увеличението е непосилно сега, в момента, да ви кажа, сега, както съм от материална гледна точка", каза Красимир Тодоров, гражданин от протеста.

Според организатора на протеста Иларион Дочев, общината събира двойно повече, отколкото са разходите за чистота, което по думите му е в противоречие на Закона за местните данъци и такси.

"Противоречието на наредбата е в принципа за размера на таксата за битови отпадъци. Там е казано, че тази такса се събира за възстановяване на пълните разходи. Това е така, но те събират двойно повече", каза Иларион Дочев, организатор на протеста.

"Жестоко са увредени интересите на фирмите и някои от тях може и да напуснат града, заради грубото нарушение на наредбата".

Крум Крумов, който преди три години закупил помещение във Видин, за миналата година ще плати шест пъти повече от предишния собственик.

"Това помещение не се е изместило. То е същото, на същото място, същата квадратура и е за мен учудващо тази огромна разлика в промяната на данъка и таксата смет", коментира Крум Крумов.

Размерът на таксата за битови отпадъци е променен само за гражданите, а за фирмите остава същият още от 2008 година, обясниха от общината.

"За физическите вярно, че се увеличи от два на четири промила, но тя беше изключително ниска. Ще дам един пример - от най-голямата такса смет 5, 60 на една къща в село Градец годишно, стават 9 лева“, обясни Генади Велков, общински съветник, бивш председател на Общинския съвет във Видин.

За фирмите разликата е, че вече ще плащат не според балансовата стойност на сградите, а според данъчната оценка.

"Ние решихме да актуализираме тази данъчна основа, на която се изчислява такса битови отпадъци – съвсем законно с решение на общинския съвет, всичко е спазено", заяви Лидия Капитанова, директор на Дирекция „Местни данъци и такси“ в Община Видин.

Протестиращи казаха, че ако таксата за битови отпадъци не бъде намалена, отново ще има протест.

Автор: Анжела Каменова, БНР-Радио Видин

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тодор Неделев: Лудогорец винаги е играел за требъл
Тодор Неделев: Лудогорец винаги е играел за требъл
Николай Панайотов: Ще се борим за всяка точка в първенството
Николай Панайотов: Ще се борим за всяка точка в първенството