НОВИНИ

3100 лв. заплата си гласуваха пловдивските общински съветници

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Златин Бояджиев
19:30, 29.02.2024
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Общинските съветници в Пловдив с пълно мнозинство днес увеличиха възнагражденията си на близо 3100 лева. Това стана факт, въпреки че областният управител върна предишното им решение за двойно увеличение на заплатите. Общинските съветници ще получават пари и за представителни разходи в размер на 500 лева на месец, за които трябва да представят фактури.

Заплатата на общинските съветници е процент от тази на председателя на местния парламент. В момента тя е 4400 лева. За обичайните две заседания на месец съветниците в Пловдив ще взимат по 2376 лева, а за участие в комисии по още 700.

"Размерът е такъв, какъвто го е гласувал общинския съвет в смисъл даже не знам и колко е", каза Константин Георгиев.

Решението за по-високи заплати е свързано не само с увеличените разходи в работата, но и с икономическите условия в страната - обясняват общинските съветници:

"Те се използват за покриване на нужди и разходи, които са свързани с дейността на общ съветник включително с наемане на зали, среща с граждани, изработване на документи, отпечатване на документи, консултации", обясни Веселка Христамян.

"Искам да ви обясня, че основната работа на един общински съветник е решаване на отделни човешки съдби, а сесията е само връхчето на айсберга", каза Славчо Атанасов.

Областният управител все още не се е запознал с днешното решение на общинския съвет.

"Сега аз не искам да си казвам личното мнение, но все пак наистина в обществото има такава тенденция, че заплатите са малко високи спрямо стандарта на град Пловдив", смята Илия Зюмбилев, областен управител.

За разлика от Пловдив, общинските съветници в Русе получават заплата от 1120 лева, във Варна 1960 лева, в които не влизат представителните разходи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Донски е полуфиналист на двойки на турнир в Португалия
Александър Донски е полуфиналист на двойки на турнир в Португалия
Лудогорец е последният полуфиналист в Купата на България
Лудогорец е последният полуфиналист в Купата на България