НОВИНИ

Известен български плувец е шестият българин, задържан и обвинен в шпионаж във Великобритания

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:30, 29.02.2024
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Известен български плувец се оказа шестият българин, задържан и обвинен в шпионаж във Великобритания, а БНТ разполага в с негово интервю.

По време на активната си състезателна дейност, Тихомир Иванчев е определян като една от големите надежди в българското плуване и е подготвян за наследник на легендарния Петър Стойчев. Приключил кариерата си през 2008 година, разказа пред "По света и у нас" треньорът по плуване Красимир Туманов.

Добър плувец, амбициран състезател и скромен човек. Тези асоциации изникват в треньора Красимир Туманов, когато чуе името на Тихомир Иванчев. Работили са заедно четири години.

"Тихомир го готвихме като наследник на Петър Стойчев след време да стане. Плуваше дълги дисциплини, плувни маратони и се готвеше много добре, плуваше много добре. И с Петър плуваше, участваха си заедно по маратони и ходихме по световни първенства, световни купи и европейски първенства", каза Красимир Туманов - треньор по плуване и личен треньор на Петър Стойчев.

Кариерата си Иванчев започнал в Пловдив. Там още го помнят като търсещ победите дисциплиниран състезател.

"Помня го момчето, едно добро момче, което дойде, мисля, че от Баня и беше с добри показатели, разви се добре и доколкото си спомням, плуваше дългите дистанции и беше един от добрите състезатели на България. Тихо, скромно момче, трудолюбиво...", спомня си Василис Дамянидис - треньор по плуване.

През 2008 година Иванчев изненадващо съобщил на треньора си, че се оттегля от спорта.

"Понеже имахме квалификация за Олимпиадата, но беше за първи път на 10 км олимпийски игри, не можа да се класира и след това дойде и каза, че се отказва и повече не иска да тренира", каза Красимир Туманов - треньор по плуване и личен треньор на Петър Стойчев.

В родния град на бившия плувец Баня арестът му не се коментира, защото хората не го познават, каза кметът.

"От много години момчето не живее тук, не го и познавам. Само с майка му се познавам, изключително скромна и добра жена, нея съм я виждам и сме говорили, и я познавам във времето, но нищо повече не мога да ви кажа", разказва Стамен Гешев - кмет на град Баня.

Иванчев беше задържан във Великобритания на 7 февруари като част от разследването срещу петима други български граждани, арестувани преди година. Обвинен е в заговор за събиране на информация, която може да навреди на сигурността и интересите на държавата. Смята се, че шпионската клетка е работела в полза на Русия.

Автори: Йоана Миланова, Таня Матева, Мария Павлова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Битката за титлата в НВЛ за жени ще бъде до 3 победи, ясни са датите за плейофите
Битката за титлата в НВЛ за жени ще бъде до 3 победи, ясни са датите за плейофите
Президентът Румен Радев ще участва в Анталийския дипломатически форум
Президентът Румен Радев ще участва в Анталийския дипломатически форум