НОВИНИ

Държавна лаборатория за пестициди заработи на ГКПП "Капитан Андреево"

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Цанка Семерджиева
17:07, 29.02.2024
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Държавна лаборатория за изследване на пестициди заработи на "Капитан Андреево". Очаква се тя да намали опашките от камиони на граничния пункт. Те се образуваха, след като беше спряна работата на частната фирма, извършвала контрола повече от 10 години. А директорът на Главна дирекция „Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов заяви, че мигрантският натиск на българо-турската граница е под контрол и до два месеца гранична полиция ще бъде оборудвана с нови високопроходими автомобили и технически средства.

Сега камионите чакат поне 2 дни и половина за резултатите, тъй като пробите се пращат до столицата.

"Ще се съкрати престоят на товарните камиони, очакваме и нашите изчисления са - около 6 часа да бъде максимумът, който ще гоним", заяви д-р Светлозар Патарински, изпълнителен директор на БАБХ.

"Ще облекчи страшно трафика, ще намали чакането и контролът ще бъде безкомпромисен, тъй като това всъщност е най- важното", заяви Кирил Вътев, министър на земеделието и храните.

С откриването на лабораторията контролът върху храните, които влизат в България и ЕС е изцяло държавен.

"Сега, 2 години по-късно, правим решителна стъпка към връщане на контрола на нашите граници в ръцете на държавата", каза премиерът Николай Денков.

Капацитетът на новата лаборатория може да бъде увеличен според трафика.

"Ние чакаме увеличение на капацитета на целия граничен пункт, така че предвидено е увеличаване на капацитета и ще можем да поемем толкова камиони, колкото е трафикът", посочи Кирил Вътев, министър на земеделието и храните.

2 милиона лева струва изграждането на лабораториата, парите са от бюджета. В нея се правят изследвания за 200 пестициди.

"Капацитетът, с който в момента разполага, е 80 проби, които могат да се извършват, като очакваме в най-скоро време да бъдат закупени нови апарати", каза д-р Светлозар Патарински, изпълнителен директор на БАБХ.

Граничният пункт Капитан Андреево беше посетен и от изпълнителния директор на Фронтекс - Ханс Лайтенс и вътрешниет министър Калин Стоянов. Двамата увериха, че освен опазването на границите, навсякъде трябва да се спазват и правата на мигрантите, което се контролира. А в Болярово днес беше открито и граничното полицейско управление, с което според директор на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов мигрантският поток ще бъде ограничен.

"Продължаваме да надграждаме системите ни за видеонаблюдение. Участък 110, който нямаше камери, ще има след два месеца, тъй като обществената поръчка ще е до седмица. Ще се получат още и термокамери, с които ще се подобри работата", каза главен комисар Антон Златанов, директор на ГД „Гранична полиция“.

В гранично полицейско управление Болярово ще работят над 100 човека, а съвсем скоро ще бъдат оборудвани с нова техника за патрулиране и наблюдение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Феновете на Байерн Мюнхен няма да могат да подкрепят отбора при следващото му гостуване в Европа
Феновете на Байерн Мюнхен няма да могат да подкрепят отбора при следващото му гостуване в Европа
Никола Цолов ще стартира от първа редица в спринта на пистата "Сахир"
Никола Цолов ще стартира от първа редица в спринта на пистата "Сахир"