НОВИНИ

Путин отново разигра ядрения коз и се похвали с напредване на руските войски в Украйна

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
11:40, 29.02.2024 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Предупреждения към Запада, задоволство от постиженията на украинския фронт, призив за по-висока раждаемост и нито дума за Навални. Така беше оформено годишното обръщение на руския президент за състоянието на страната. Владимир Путин отново разигра ядрения коз в речта си, като добави, че Русия трябва да се въоръжава допълнително след влизането на Финландия и Швеция в НАТО. Ето и основните моменти от речта му.

Депутати, висши военни и официални лица следяха внимателно годишната реч на руския президент пред парламента. Обръщението беше излъчено не само по телевизионните канали, но и в 20 кинозали в големи градове в цялата страна. При това - напълно безплатно, подчертаха руските медии. С характерната си антизападна риторика Путин предупреди страните-членки на НАТО за рисковете от ядрен конфликт в случай, че те изпратят техни войски в Украйна.

"Те трябва в крайна сметка да разберат, че ние също имаме оръжия. Да, те знаят за това. Имаме и оръжия, които могат да поразяват цели на тяхна територия. И с какво плашат всички сега, целия свят? Че всичко това наистина е заплаха за конфликт с използване на ядрено оръжие, което означава унищожаване на цивилизацията. Разбират ли въобще нещо от това?", попита риторично Владимир Путин.

Руският държавен глава изрази задоволство от напредването на руските войски в Украйна и успешните им действия срещу силите на Киев, които са принудени да се отбраняват при липсата на боеприпаси.

"Нашите части твърдо държат инициативата в няколко оперативни направления, уверено напредват и освобождават нови и нови територии. Не ние започнахме тази война в Донбас. Но както много пъти съм казвал, ние ще направим всичко, за да я довършим. Защитаваме суверенитета и сигурността на нашите граждани. Стратегическите ядрени сили са в състояние на пълна готовност", подчерта Путин.

Руският президент заяви, че страната му продължава да бъде "бастион" на традиционните ценности и призова за семейства с повече деца на фона на демографските проблеми, подсилвани от войната в Украйна и стотиците хиляди руски граждани, напуснали страната. Две седмици преди изборите, които могат да го оставят начело на Русия до 2030 година, Путин увери, че западните санкции не са успели да дестабилизират икономиката на страната му. Ден преди погребението на Алексей Навални, той не спомена името му и не коментира внезапната смърт на най-големия си опонент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каква е външнополитическата стратегия на България?
Каква е външнополитическата стратегия на България?
Юрген Клоп: Футболът не е лесен и ако имаш инерция, трябва да я запазиш
Юрген Клоп: Футболът не е лесен и ако имаш инерция, трябва да я запазиш