НОВИНИ

Какви са предизвикателствата при организирането на Олимпийските игри?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:42, 29.02.2024
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

Къде ще живеят и къде ще се хранят атлетите и делегатите на предстоящите олимпийски игри в Париж? И ще бъдат ли прохладни стаите, каквито опасения се появиха заради очакваното горещо лято във френската столица.

До средата на юни това ще бъде най-големият ресторант в света с 3500 места, пещ за хляб, механа и дори площадка за игра на петанк.

"Вярно е, че това е огромно предизвикателство - в кулинарен, човешки, логистичен аспект. Говорим за 40 000 порции на ден и 550 рецепти. Целта е да отговорим на хранителните нужди на атлетите по възможно най-добрия начин и да се съобразим с хранителните им режими", каза Шарл Гилоа, изпълнителен директор на Олимпийското село.

Да се нахранят 206 делегации и 15 000 атлети през целия ден и дори през нощта и в различни пропорции наистина не е лека задача.

"110-килограмов джудист не се храни със същото количество като 45-килограмова гимнастичка. Но целта ни е атлетите да се чувстват като у дома", допълни Шарл Гилоа.

Заедно с Параолимпийските игри селото ще приеме общо 20 000 атлети. В духа на усилията за намаляване на въглеродните емисии в стаите няма климатици. Това обаче разтревожи някои делегации като гръцката и австралийската, които обявиха, че сами ще си осигурят охлаждане заради жегите миналото лято и температурите, достигащи до 42 градуса.

"Проектирахме тези сгради, така че да са удобни за живеене през лятото и след това. Няма нужда от климатици, защото сградите са ориентирани така че да не са изложени прекалено много на слънце, а изолацията е наистина ефективна. Ще осигурим и естествено хладна вода, извлечена директно от земята, за да охладим въздуха в тези апартаменти", обясни Ян Крисински, отговорник за съоръженията и инфраструктурата.

28 000 апартамента от Олимпийското село ще бъдат продадени след края на Игрите, като очакванията са този район да се превърне в нов жилищен комплекс край Париж още следващата година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хоро в центъра на Пловдив и балони в небето за хората с редки болести
Хоро в центъра на Пловдив и балони в небето за хората с редки болести
Путин отново разигра ядрения коз и се похвали с напредване на руските войски в Украйна
Путин отново разигра ядрения коз и се похвали с напредване на руските войски в Украйна