НОВИНИ

Ротация или избори 2 в 1 - яснота се очаква на 8 март

Бойко Борисов обяви график за коалиционното споразумение, според Кирил Петков се правят моноспектакли, които стигат до избори

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
13:01, 29.02.2024
Чете се за: 05:37 мин.
У нас
Слушай новината

Пореден ден напрежение в некоалицията заради предстоящата ротация и преговорите за това дали и как правителството, подкрепяно от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще продължи напред.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви график, по който ще представи предлаганото от партията коалиционно споразумение.

"На 5-и ще представя на партията коалиционното споразумение, на 6-и ще го дам на колегите от ПП-ДБ да го четат, след това имаме конгрес в Букурещ на 8-и. Вече дотогава Денков и Габриел ще са привършили оценките на министрите и ако искат да разговаряме за коалиционно управление, за целия мандат по всички теми, ще има време да си сложат бележки или да го преправят, коментират. Аз ще оставя тук преговаряща група и на 8-и, ако сме се разбрали, вървим напред, ако не сме се разбрали гласуваме оставката на кабинета и отиваме на избори", заяви той.

Съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков заяви, че недоумява как е възможно в двудневен срок формацията да разгледа толкова сериозен документ. Изтъкна и, че премиерът Николай Денков от 4 седмици е готов с прегледа на министрите, а Мария Габриел все още не.

"Единственото, което днес аз разбрах от брифинга им е, че те ще ни дадат техния документ в деня на оставката, а дотогава разбирам, че единственото, което ще се случва - ще продължат тези моноспектакли. Няма никакъв смисъл от това. Отговорната позиция е да седнем да говорим. Да, нека предложат техния документ, но няма смисъл да го дават в деня на оставката. За мен има явна стратегия да се бавят нещата до последния момент. Но ако стане грешка, ако няма време, отговорността ще е тяхна... Правят се моноспектакли, които да стигнат до нови избори. Аз днес чух от двамата само избори, избори и ще ви дадем документ в деня на оставката. Няма логика!", коментира той.

От ДПС призоваха лидерите на политическите формации в некоалицията да не тласкат държавата към нови избори.

"Ако са разумни хора, политици - сериозни, няма да хвърлят държавата в криза. Ще си направят явна коалиция, за да няма нищо скрито и тъмно. След като видим какво ще правят, ние ще преценим кое и как ще подкрепяме. Правителство да има за ДПС е важно. Изборите винаги са вариант, за ДПС това е чудесен вариант, две в едно, ние сме готови за избори, но не е добре за държавата, ние трябва да мислим за хората - какво се случва с тях при тези трусове, това не е добре за държавата", заяви съпредседателят на ДПС Делян Пеевски.

Премиерът Николай Денков коментира, че ПП-ДБ не иска избори, но няма да се съгласи да бъде параван, за да може някой да се отклони от договорените приоритети в държавата. Ключов от тях остава борбата с корупцията, който според ПП-ДБ минава през правилата за избор на регулаторите.

"Докато не видя писмения текст от страна на ГЕРБ, не мога да коментирам. Ако той съдържа гаранции това да се случи, ще продължим нататък. Но ако се окаже, че се опитваме отново да бутаме встрани борбата с корупцията, което се е случвало в миналото, а бих казал, че и в момента се случва - не работи добре правосъдната система, КЗК, в прокуратурата има проблеми... докато не решим тези проблеми, няма как да продължим напред все едно че всичко е наред", заяви Денков.

Вицепремиерът Мария Габриел напомни, че няма да подпише меморандума на ПП-ДБ и очаква да се запознае с коалиционното споразумение. Според нея то трябва да съдържа и механизми за взимането на решения.

"Няма как да сме говорили за подписване на документ, който самите ние още не сме обсъдили в партията, не сме дали на своите партньори. Ние имаме много ясна позиция и аз вече я споделих, че няма да подпиша така наречения меморандум. Затова ще работим да има механизъм, който да е споделена отговорността и който наистина да носи прозрачност, да дефинира ясно приоритетите на страната, но и да дефинира отговорностите за това, че ние искаме да осигурим на тази държава и прозрачност, и борба с корупцията, и независимост на съдебната система и това да става с много ясен механизъм за вземане на решения. Това е, което предстои", заяви Габриел.

Автори: Вера Александрова и Десислава Маркова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сабльорките на България завършиха седми при девойките на европейското първенство по фехтовка в Неапол
Сабльорките на България завършиха седми при девойките на европейското първенство по фехтовка в Неапол
Никола Цолов с четвърто време на тренировката в Бахрейн
Никола Цолов с четвърто време на тренировката в Бахрейн