НОВИНИ

Шестият българин, обвинен в шпионаж във Великобритания, се яви пред съда в Лондон

bnt avatar logo
от БНТ
14:07, 28.02.2024 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

В Обединеното кралство 38-годишният Тихомир Иванов Иванчев бе официално обвинен в заговор за събиране на информация, която може да навреди на „сигурността и интересите на държавата“. Българинът е смятан за шести член на шпионска клетка, работеща за Русия, предаде за БНТ кореспондентът на БНР Веселин Паунов.

Тихомир Иванчев, който е от западния лондонски квартал Актън и има информация, че разполага със собствен дизайнерски бизнес, се яви днес лично в Уестминстърския магистратски съд, където потърди самоличността си. Той ще остане за постоянно в ареста след като му бе отказано пускане под гаранция. Иванчев бе обвинен, че е част от организирана мрежа за наблюдение на хора и места в полза на руската държава.

Следващото му явяване в съда е насрочено за 15 март.

Иванчев бе арестуван на 7 февруари като част от воденото разследване от Отдела за борба с тероризма на столичната полиция срещу петима други български граждани. Това са Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Картин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова, които ще бъдат изправени отново пред Централния наказателен съд – „Олд Бейли“ на 28 октомври. Всички те бяха арестувани преди година.

Срещу Русев, Джамбазов и Иванова е повдигнато отделно обвинение в притежание на фалшиви документи за самоличност. "Дейли мейл" цитира ръководителя на Отдела за специални престъпления и борба с тероризма на Кралската прокуратура Ник Прайс, че днешното обвинение срещу Иванчев означава, че сега има „активни“ наказателни дела срещу шестима българи.

Точната формулировка на обвинението срещу всички тях е „заговор за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на враг с цел да се накърни безопасността и интересите на държавата“. Смята се, че ръководител на шпионската клетка е Орлин Русев, а преките нареждания са идвали от австрийския гражданин Ян Марсалек, издирван за една от най-големите финасови измами в света и за който се предполага, че се укрива в Русия.

В съдебната зала днес, подобно на предишните заседания с петимата българи, отново присъства българският консул Николай Ванчев. Българската дипломатическа мисия ще следи внимателно развитието на случая, макар и никой от арестуваните да не е търсил съдействие от посолството.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради стрелбата на снимачната площадка: Изправят Алек Болдуин пред съда през юли
Заради стрелбата на снимачната площадка: Изправят Алек Болдуин пред съда през юли
Продават дома на Фреди Меркюри за 38 милиона долара
Продават дома на Фреди Меркюри за 38 милиона долара