НОВИНИ

Остри реакции във френския Сенат след думите на Макрон за войски на НАТО в Украйна

Руският външен министър призова Запада да си мисли "за по-безопасни неща"

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:39, 28.02.2024
Чете се за: 04:20 мин.
По света
Слушай новината

Още реакции след изказването на Еманюел Макрон по темата за изпращане на сили на НАТО в Украйна. Френският външен министър Стефан Сежурне разясни, че думите на президента не бива да бъдат тълкувани непременно като включване на западни войници в бойните действия. Руският първи дипломат Сергей Лавров призова Запада да "си мисли за по-безопасни неща от включването си във войната в Украйна".

Остра размяна на реплики във френския Сенат след изказването на Еманюел Макрон, че не е изключено в даден момент войски на НАТО да бъдат изпратени в Украйна. Лидерката на опозицията Марин льо Пен обвини президента, че с изказванията си излага на риск 70 милиона французи и най-вече френските военнослужещи, разположени в бази в Източна Европа. Премиерът Габриел Атал ѝ отвърна, че ако беше спечелила президентските избори през 2022, льо Пен щеше да предоставя оръжия за войната в Украйна, но на руската страна.

В крайна сметка външният министър Стефан Сежурне внесе яснота за изказването на Макрон, предизвикало буря от реакции не само във Франция, но и по целия свят.

"Подкрепата за Украйна трябва да бъде увеличена. Най-важното сега е да бъдат доставени муниции. Обмисляме и други начини за подпомагане на Украйна - помощ в разминирането, в киберсигурността или в производството на оръжия. Някои от тези дейности изискват присъствие на украинска територия, без това да означава включване в бойните действия. Всички опции са на масата - това беше и остава позицията на президента", каза той.

Съветникът по въпросите за националната сигурност на Джо Байдън - Джон Кърби потвърди вчерашното изявление на Белия дом, че Вашингтон няма да изпраща войски. Коментира и потенциалното участие на американски войници не в бойни действия, но в други дейности в Украйна.

"Единствените американски военни в Украйна, са служители на посолството, които имат за задача да следят за предоставянето и разпределянето на оръжията и системите, които предоставяме на Киев. Президентът беше пределно ясен - няма да има американски войски на фронта в Украйна", каза Джон Кърби, съветник по въпросите за сигурността към Белия дом.

Говорителката на Съвета за национална сигурност каза, че най-добрият начин, по който Вашингтон може да помогне на Киев, е като одобри блокираната от Конгреса помощ на стойност 60 млрд. долара.

Руският външен министър Лавров осъди решението от Париж да бъдат предоставени още ракети с далечен обсег на Киев. Потенциалното изпращане на европейски или натовски войски в Украйна нарече "опасно".

"Струва ми се, че тези, които не просто правят подобни изказвания, но и изобщо си мислят такива неща, трябва да използват умовете си за по-рационални и безопасни за Европа неща", посочи Лавров.

Че НАТО няма намерение да влиза в пряко във войната в Украйна, беше категоричен още вчера генералният секретар на военния съюз Йенс Столтенберг. Против потенциално включване в сраженията срещу Русия се обявиха и съюзниците от Алианса, сред които Германия, Великобритания, Полша и Чехия. Както ЕС, така и НАТО обаче ще продължават да предоставят военна и финансова подкрепа на Киев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Асен Василев: Първо ще преговаряме за регулатори с ГЕРБ, после за министри
Асен Василев: Първо ще преговаряме за регулатори с ГЕРБ, после за министри
Хитът на Майли Сайръс "Flowers" е най-продаваният сингъл за 2023 г.
Хитът на Майли Сайръс "Flowers" е най-продаваният сингъл за 2023 г.