НОВИНИ

Ремонт на ремонта: От Френската гимназия многократно са сезирали строителя за некачественото изпълнение

Често физкултурният салон е бил неизползваем в дъждовни дни

Варсен Такворян
от Варсен Такворян
07:24, 28.02.2024
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Две години след откриването на новия физкултурен салон във Френската гимназия в София, състоянието му е опасно за учениците заради некачественото строителство.

Подкожушената мазилка ежедневно затруднява учебния процес в салона. Изграждането на проекта е на стойност над 5 млн. лева, като в него са включени изграждането на нов физкултурен салон, корпус с 9 учебни зали, 3 амфитеатрални кабинета по природни науки и център за лабораторни изследвания.

"Около 2 - 3 месеца след 15 септември, когато заваля първият пороен дъжд, прокапа фуга между физкултурния салон и новия учебен корпус. Сезирахме изпълнителя предприеха се някакви временни мерки, които не дадоха резултат. правих нещо на покрива, слагаха фолио, но това не реши проблема", каза за "Денят започва" Розелина Найденова, зам.-директор по учебната дейност към 9-та френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин".

След още няколко подадени сигнала солиден ремонт е направен чак през лятото на 2023 г. и в резултат покривът тече от няколко места, обясни зам.-директорката.

"Сезирали сме фирмата изпълнител няколко пъти. Когато е нямало реакция, сме подавали сигнали в столичната община. Няколко пъти са идвали комисии, тогава се активира изпълнителят и отстранява няколко неща. Последната комисия беше края на месец май 2023 г., с констативен протокол и срок за отстраняване на нередностите, но това беше вписано и още не е отстранено. Това са неща, които са в гаранционен срок".

Нарушения са констатирани в цялата сграда, не само във физкултурния салон, заяви Стефан Спасов, общински съветник от ПП-ДБ-СС.

"Някои строително-монтажни работи не са довършени. В залите Има висящи кабели, необезопасени розетки, зле монтирани контакти. Редица проблеми, които надлежно описахме миналата седмица в констативен протокол"

Проектът е изграден от предишното ръководство на Столична община и за пореден път ще се наложи ремонт на ремонта, коментира той.

От ръководството на училището са категорични, че няма опасност за учениците, учебният процес не е прекъсван и протича нормално, като ще се вземат всички мерки за максимално бързо решаване на проблема.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масирана атака с дронове срещу Одеса
Масирана атака с дронове срещу Одеса
Седми ден продължава издирването на Ивана
Седми ден продължава издирването на Ивана