НОВИНИ

Ало измамници във Варна искат пари от името на енергото

За случаят сигнализира служител на енергото, който също получил обаждане

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Деян Михайлов
06:57, 28.02.2024
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Ало измамници от Варна се представят за служители на енергото и искат пари от абонатите. Мъж от Варна, на когото са се обадили, се свърза с БНТ и разказа как е бил изнудван.

Тодор Костов получава обаждане по телефона от неизвестен номер и е изненадан от чутото.

"Каза: "Инкасатори са установили, че вашият електромер е отворен и разпломбиран, знаете ли нещо по въпроса?" Казах, че не знам! "Вие крадете ток от енергото или от друг съсед. Сигурен ли сте, че не ограбвате някого?"

Самият Тодор Костов работи във варненското енергодружество и веднага се усъмнил, че се опитват да го измамят. Мъжът запазил самообладание и на свой ред започнал да задава въпроси.

"Пратете техници да видят и съответно да си направят проверка. Разговорът продължи с това, че могат да пратим, но ще струва пари. Трябвало да си платя, за да може да се оправи нередността, която е установена. Когато започнах да задавам въпроси, каза че ще струва пари, но не се стигна до сума, тъй като явно задавам прекалено много въпроси и няма да се подлъжа", каза Тодор Костов.

От варненското енергодружество призоваха гражданите, които получат такова обаждане, да се свържат с полицията или с дежурните в енергото.

"Ние говорим с наши клиенти и комуникираме с тях само и единствено когато има изрично подаден сигнал за услуга, която те искат. В този случай се обаждаме от номер, който не е скрит. Нашият служител се представя и казва във връзка с кой сигнал и кое обаждане търси нашия клиент. Нямаме практика да звъним и ние проактивно да предлагаме услуги на клиентите. Имали сме такъв случай преди две години в област Велико Търново, имахме сигнали. Алармирахме клиентите, но за съжаление, измамниците нямат почивен ден", посочи Петя Попова, директор "Комуникации" в "Енерго-Про" - Варна.

Тодор Костов също съветва хората:

"Наистина ако има такива обаждания, а то със сигурност има и към други хора, да не се подлъгват".

От енергодружеството отново напомнят на своите клиенти, че трябва да бъдат бдителни и да не се доверяват на подобни обаждания.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще поевтинее ли природният газ през март - КЕВР обсъжда предложената цена
Ще поевтинее ли природният газ през март - КЕВР обсъжда предложената цена
Турски военни и техника ще преминат през България на път за Косово
Турски военни и техника ще преминат през България на път за Косово