НОВИНИ

Теч от покрива на новия корпус на Френската гимназия в София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
21:15, 27.02.2024
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

На днешното извънредно заседание Ктоличният общински съвет прие три доклада, сред тях и за санирането на жилищни сгради в София. Докладът, внесен от кмета Васил Терзиев, трябваше да се приеме спешно, тъй като срокът за кандидатстване за безвъзмездно саниране изтича в четвътък. След заседанието общинският съветник Борис Бонев изнесе "притеснителни", според него, "факти" за ремонта на Френската гимназия в София, който приключи преди две години и струваше над 5 милиона лева. Бонев сигнализира за течове, проблеми с окабеляването, мухъл и опасни съоръжения за спорт.

От Френската гимназия в центъра на столицата настояват за нов салон повече от 30 години. През юли 2020 г. строителството му най-накрая започва. Откриването е на 15 септември 2022 г.

"Покривът на училището тече, в целия салон са разположени кофи, всеки път, като вали дъжд, те се местят спрямо там, където отново е протекло, а строителят каза, че винаги ще тече, защото има грешка в проекта", каза Борис Бонев, общински съветник ПП-ДБ-СС.

Според ръководството на училището строителят е отстранил част от проблемите.

"- След нашите сигнали донякъде позакърпи строителят, но не окончателно.
БНТ: Сега като вали продължават ли проблемите?
- Подавали сме сигнали, лятото имаше сериозен теч, сега само на 3 места", обясни Розалина Найденова, зам.- директор на 9 ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин".

Един от проблемите в новия физкултурен салон, за който общинския съветник Борис Бонев сигнализира е, начинът по който са захванати мрежите за волейбол.

"Искам да си предствите какво би станало, ако ученик тръгне да гони топка, спъне се и си разбие главата в този бетон бордюр, това е смърт", категоричен е Бонев.

От ГЕРБ-СДС, които по това време управляваха столицата, казаха, че сигналът за некачествения ремонт е притеснителен, но трябва да се направи оглед от експерти, които да установят дали проблемът е в проекта или в изпълнението.

"Има си екпертизи, които трябва да бъдат назначени, да се приложи договора в цялата му строгост, да се усвоят гаранциите, да се наложат неустойките, така както се е правило по всеки един договор", каза Георги Георгиев, общински съветник ГЕРБ-СДС.

Гаранцията на конструкцията е 10 години, на изолацията 7, а на всичко останало 5 години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рубен Невеш: Не усещам разлика между първенствата в Европа и Саудитска арабия
Рубен Невеш: Не усещам разлика между първенствата в Европа и Саудитска арабия
В "Референдум": Как хората очакват да се случи ротацията в кабинета?
В "Референдум": Как хората очакват да се случи ротацията в кабинета?