НОВИНИ

9 години от убийството на руския опозиционер Борис Немцов

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:06, 27.02.2024
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Слушай новината

В Москва западни дипломати поднесоха цветя на мястото, където беше убит Борис Немцов. Руският опозиционер беше застрелян в гърба на този ден преди девет години. Поръчителите на убийството му остават неизвестни и до днес.

Малък жест с голям символичен заряд. Цветя на мястото, където издъхна Борис Немцов тази сутрин положиха посланиците на Съединените щати - Лин Трейси, на Нидерландия - Жил Бесхор и на Полша Кшищоф Крайевски. Самотната им група на моста над река Москва недалеч от Кремъл почита делото на един от най-ярките руски политици, убит на 55 години. Жест, който - десетина дни след смъртта на Алексей Навални - би струвал на последователите му руснаци най-малко задържане и затвор, ако се съди по реакцията на властите на опитите за отдаване на почит към Навални. На мястото няма нищо, което да напомня за случилото се.

Но тези кадри не са забравени. Нито в Кремъл, нито от участниците. Това е погребението на Борис Немцов на 1 март 2015 година. Зад плаката "Героите не умират, тези куршуми са във всеки от нас" крачи огромно множество. Сред него не е близкият приятел на Немцов - Алексей Навални. Московски съд отхвърля молбата му да бъде освободен само за ден от ареста, за да присъства на погребението. Опашка от близо километър се извива пред центъра "Сахаров", където е изложен ковчегът с тялото на Немцов.

Разстрелът на политика със стремглава и блестяща кариера разтърсва Русия. Бивш губернатор, бивш вицепремиер, спряган дори за наследник на Елцин, преди да стане опозиционер и да основе "Съюза на десните сили".

Преди десет години Борис Немцов е най-дръзкият критик на Владимир Путин, определя действията на Кремъл в Източна Украйна като агресия срещу съседна държава, поддръжник на Оранжевата революция в Украйна, съветник на президента Виктор Юшченко. По-късно отявлен противник на анексията на Крим.

Борис Немцов, опозиционер - 15.03.2014:
"Това е антивоенен марш, митинг срещу безумството на Путин и за добросъседски отношения с братския народ на Украйна!"

На 27 февруари вечерта се прибира с приятелката си по моста недалеч от стените на Кремъл. До тях спира кола. Прострелян е с четири куршума в гърба. Две години по-късно физическият убиец е осъден на 20 години затвор, съучастниците му получават между 11 и 19 години.

Още тогава един от близките приятели на Немцов, Иля Яшин изразява съмнение, че поръчителите някога ще бъдат разкрити. Днес Яшин е зад решетките. Осъден в края на 2022 г. на 8 години и половина затвор за разпространяване на фалшиви новини за руската армия.

Броят на осъдените руски опозиционери и журналисти расте.

След обявяването на присъдата на Олег Орлов тази сутрин, той заяви "Не се разкайвам за нищо и не съжалявам за нищо."

След три седмици на изборите в Русия се очаква Владимир Путин да бъде преизбран за президент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Успешно начало за Даниил Медведев на турнира в Дубай
Успешно начало за Даниил Медведев на турнира в Дубай
Душан Керкез: Срещу когото и да се изправим на полуфиналите, ще е силен опонент
Душан Керкез: Срещу когото и да се изправим на полуфиналите, ще е силен опонент