НОВИНИ

ГДБОП: Заплахи срещу политици и магистрати са отправяни засилено през последните седмици

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:18, 27.02.2024
Чете се за: 05:17 мин.
У нас
Слушай новината

Закани срещу министри, включително срещу вицепремиера Мария Габриел са отправяни засилено през последните седмици. Предполага се, че авторът на заканите е човекът, заплашвал съдия Владислава Цариградска. Информацията съобщи пред Нова директорът на ГДБОП Явор Серафимов. Заподозрян е човек, който води скитнически начин на живот. Той е известен с псевдонима "Червеният пират". От прокуратурата и полицията съобщиха за него, че води скитнически начин на живот в София. Използвал e мобилен телефон и безплатен интернет на обществени сгради, за да изпраща съобщения от различни имейл адреси. А писмата съдържали закани за убийство и обидни квалификации. Изпращани са не само до политици и съдии, но и до следователи и множество публични личности.

Близо 50 имейла със заплахи към съдии са получени през последната седмица на официалната електронна поща на Окръжния съд в Плевен. Първото писмо било адресирано към съдия Владислава Цариградска, която стана популярна покрай случая с Нотариуса, а следващите - към всички останали съдии.

"Една малка част от тях - "ще ви изкормя определени органи", "вие сте мързеливи, съдиите, корумпирани, невежи, необразовани селяни". Една част от тях съдържат конкретно името на съдия Цариградска, друга голяма част от тях, особено тези, които бяха изпратени на 21 февруари, бяха адресирани общо към съдиите в смисъл разстрели за съдии, защитаващи крадливи политици и контрабандисти и подобни такива нецензурни квалификации", заяви Весела Любомирова - Сахатчиева - председател на Окръжен съд - Плевен.

От съда определят заплахите като прецедент и са сигнализирали полицията.

"В Плевенския окръжен съд работят колеги с много дълъг професионален стаж, които са свикнали да получават от различни страни, до сега разбира се не сме имали подобен род заплахи на официален имейл на съда, но са колеги с много опит и висок професионализъм и те се опитват да си вършат и си я вършат спокойно работата", каза Весела Любомирова - Сахатчиева, председател на Окръжен съд - Плевен.

Следите отвели разследващите до човек, който води скитнически начин на живот в София и има психични проблеми. Установено е, че той стои зад различни видове заплахи, включително бомбени към училища. Използвал мобилен телефон.

"Познат е на полицията и в интернет пространството се подвизава с прякора Червеният пират. По категоричен начин сме установили, че заплахите от преди няколко дни по имейла на госпожа Цариградска са от същото лице. Има заплахи към молове, че е поставен взрив, към фирми, към отделни бизнесмени, към политици, към НАТО имаше вчера заплаха. Някой път се обръща към лицето, друг път заявява "имам пистолет, имам автомат, ще ви убия", заяви Владимир Димитров - директор на Дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП.

Според специалисти е възможно заподозреният да е просто инструмент и зад него да стои друг човек.

"Тези хора обикновено са водени и да не кажа, без кавички, подведени в аргументацията за това какво едно или друго действие да извършат и тук точно това изкривено съзнание, нарушената критичност към реалността по отношение на какво ще се направи и какво ще се случи, съответно са със знак минус и този човек директно пристъпва към действие ", заяви д-р Светлана Димитрова - криминален и клиничен психолог.

Криминалистът Ботьо Ботев смята, че човек решен да убива, не изпраща предварително имейли.

"Абсурдно е това да се счита, че при организиране на едно убийство пряко, когато се подготвят нещата, особено като става дума за поръчка и убийства, изключено е да се правят подобни намеци, подобни неща, с оглед да се осъществяват такива заплахи. В такава една ситуация явно се преследва дори някаква цел, аз говоря за тежките пресъпления да се отклони вниманието бих казал", подчерта Ботьо Ботев - криминалист.

По случая е образувано досъдебно производство, а разследването ще трябва да изясни и мотивите на заподозрения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сестри Стоеви с уверена победа на старта на силния турнир по бадминтон в Мюлхайм
Сестри Стоеви с уверена победа на старта на силния турнир по бадминтон в Мюлхайм
Юрген Клоп: Обичам Чемпиъншип, там играят луд футбол
Юрген Клоп: Обичам Чемпиъншип, там играят луд футбол